……Povijest je pokazala da sistemom oko za oko, zub za zub nećemo daleko dogurati. Ali kao da smo opet zaboravili okrenuti drugi obraz. I kada pogledam unazad, vidim da je tekst još uvijek aktualan, što mi je drago kao piscu, ali ne i građaninu.“

"Komšiluk naglavačke" crnohumorna drama, velika koprodukcijska predstava virovitičkog i karlovačkog kazališta

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Gradskom kazalištu Zorin dom danas je održana konferencija za novinare na kojoj su ravnatelji karlovačkog kazališta Srećko Šestan i virovitičkog kazališta Miran Hajoš te glumac u predstavi Nino Pavleković predstavili novu koprodukciju predstavu „Komšiluk naglavačke“.

  Autorica teksta je Nina Mitrović, predstavu je režirao Darijo Harjaček, a glumačku postavu čine gotovo svi glumci, njih trinaest iz oba kazališta.

  Svečana premjera i premjera predstave održat će se ovaj vikend u Virovitici, a karlovačka publika crnohumornu dramu Komšiluk naglavačke imat će priliku vidjeti 15.veljače na premijeri i dan poslije u subotu na reprizi predstave.

  Inače, ova predstava otvorit će i zatvoriti jubilarni 15.VIRKAS, na kojem će ove godine biti čak 13 različitih predstava za odrasle u Kazalištu Virovitica.

  Nina Mitrović zasigurno je jedno od najizvođenijih imena među hrvatskim dramatičarkama u Hrvatskoj i u inozemstvu. Kako danas nije bila u mogućnosti biti na pressici u Karlovcu i javnosti nešto više reći o svojem djelu iz priopćenja kojeg je uputila novinarima, među ostalim izdvojili smo slijedeće: „Mnoge su priče iz „Komšiluka“ inspirirane stvarnim slučajevima koji su i danas prisutni. Pamtili smo tada očeve, ujake, stričeve i strine koji su odlazili u Njemačku trbuhom za kruhom, danas pak mladi iseljavaju iz ove zemlje. I onda i danas su se politički ili financijski zaštićeni ljudi izmicali kaznama za počinjena nedjela. Isto se može reći i za korupciju. Gledajući iz tog kuta, nije se puno toga promijenilo. Odnosno, je ali ne u smjeru kojem bismo poželjeli.

  ……Povijest je pokazala da sistemom oko za oko, zub za zub nećemo daleko dogurati. Ali kao da smo opet zaboravili okrenuti drugi obraz. I kada pogledam unazad, vidim da je tekst još uvijek aktualan, što mi je drago kao piscu, ali ne i građaninu.“ (rb)

  foto: i.č.