Prvi Karlovački

Komentar socijalnog pedagoga Ivana Delića: djeca moraju naučiti kako nasilje nema opravdanja

Autor: Marta Marinović

11.05.2022

Vijesti

Na igralištu OŠ Grabrik prošli je tjedan 12-godišnji dječak, navodno, bio žrtva teškog vršnjačkog nasilja, tako tvrde njegovi roditelji. Naime, prema medijskim napisima u kojima su roditelji dječaka iznijeli svoja saznanja o nemilom događaju dvije godine stariji dječak uhvatio je njihovog sina za noge i naglavačke bacio na beton. Time je dječak zadobio ozljede tjemena, lica, glave te potres mozga. Dječak je završio na liječenju i promatranju u OB Karlovac, a sada je iz bolnice pušten i nalazi se kod kuće.

Nesretni se slučaj odigrao prošli četvrtak prije početka poslijepodnevne smjene u školi. Naime, djetetovu je majku s nepoznatog broja nazvala razrednica i rekla kako je dječak pao na beton dok se igrao loptom, te da ga je hitna odvezla. Kada je majka došla u bolnicu, neugodno se iznenadila sinovim ozljedama. Otac je bezuspješno pokušao dobiti na telefon razrednicu kako bi doznao detalje o sinovoj nesreći. To je prije svega zanimalo liječnike jer ozljede nisu u skladu s pričom o stradavanju, a točne informacije bile su nužne za pravodobno liječenje. Nekoliko sati kasnije, predvečer, djetetov otac zaprimio je poziv od drugog roditelja iz škole te je prilikom tog razgovora saznao o čemu se zapravo radi i kako je nastradao njegov sin. Dječak, prema dobivenim informacijama, nije pao spontano na beton, već ga je stariji učenik primio za noge i bacio na beton. Cijelu je priču podijelio otac žrtve na svom Facebook profilu.

Nadovezujući se na ovaj nesretni slučaj zatražili smo defektologa – socijalnog pedagoga i predstojnika Obiteljskog centra Karlovac, Ivana Delića, za komentar o temi vršnjačkog nasilja koje je ovim događajem ponovno aktualizirano.

-Vršnjačko nasilje se nažalost često događa i teško mu je stati na kraj, ali ono što ga karakterizira su nasilnik i žrtva. Često su nasilnici pojedinac ili grupa, koji iskorištavaju to što su jači i moćniji, te to što se žrtva često boji i ne zna koga zatražiti za pomoć. Kada se dogodi vršnjačko nasilje, podršku treba dati žrtvi, ali treba vidjeti i zašto je dijete koje vrši nasilje to napravilo. U pravilu su često “nasilnici” žrtve nekog nasilja, ili obiteljskog ili vršnjačkog. Prije svega je bitno žrtvi pružiti potporu, dodao je Ivan Delić

Ako je riječ o maloljetničkom nasilju počinitelj dobiva odgojnu mjeru, kako bi uvidio svoj krivi oblik ponašanja.

-Kako bi spriječili nasilje, roditelji bi trebali razgovarati s djecom o tome. Važan je i taj pedagoški karakter jer djeca moraju naučiti kako nasilje nema opravdanja, zaključio je Delić.

Roditelje smo pokušali kontaktirati za izjavu kako bismo dobili informaciju je li njihovom sinu bolje, međutim do daljnjega ne žele više ići u medije. Obaviještene su sve institucije koje su trebale biti obaviještene, kažu, i nadaju se, baš kao i mi, da će se ovaj slučaj što prije rasvijetliti. Često se u ovakvim situacijama nasilje pokušava relativizirati, od žrtve napraviti polunasilnik, a od nasilnog ponašanja jednokratni izoliran slučaj koji se dogodio u nevinoj dječjoj igri, međutim takvo rješavanje ovakvih situacija nije dobro za borbu protiv vršnjačkog nasilja. O prevenciji  bullyinga u školama puno se deklarativno priča, a ovakvi primjeri pokazuju da se ipak problemi na terenu ne rješavaju uspješno. U cijeloj priči, osim samih žrtava i njihovih najbližih, u centar pažnje ulaze i oni koji se u medijima i javnosti pogrešno nazivaju malenim ”nasilnicima”, jer kako kažu psiholozi – to su djeca s poteškoćama u ophođenju i najčešće se nisu rodili takvi, nego su takvima postali odgojem i utjecajem okoline. Zaključak je konačan – da smo svi mi u određenoj mjeri krivi za ovakve događaje… krenuvši od roditelja, odgojnih ustanova, medija – pa do društva u cjelini, te da bismo neke stvari trebali početi mijenjati. Za početak možda protokole javljanja roditeljima kad u školi dođe do dječjeg ozljeđivanja.