Prvi Karlovački

Kombi vozilo za bolju socijalizaciju i pomoć hrvatskim braniteljima, ratnim invalidima i njihovim obiteljima

Autor: Renata Benković

21.05.2019

Karlovac

Prva konferencija na kojoj je predstavljen projekt Socijalizacija hrvatskih branitelja i njihov povratak u društvo, kojeg provodi Zajednica udruga HVIDR-a Karlovačke županije u partnerstvu s Udrugom HVIDR-a Generalski Stol održana je danas u restoran Kristal. Sve aktivnosti ovog projekta namijenjene su hrvatskim ratnim vojnim invalidima i svim stradalnicima Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, a provodit će se na području Karlovačke županije. Uoči početka konferencije predsjednik Zajednice udruga HVIDR-a Karlovačke županije Juraj Škrtić rekao je da su dugo razmišljali na koji način i kako pomoći ratnim invalidima i braniteljima, da se što prije „vrate“ i socijaliziraju u društvo. Rješenje su pronašli u nabavci kombi vozila koje će u naredne dvije godine obilaziti slabo pokretne branitelje na njihovim adresama i to s timom u kojem je liječnik ,pravnik i dvoje djelatnika HVIDR-a.

Današnja konferencija prva je od tri, a iduće dvije bit će organizirane u Generalskom Stolu i Ogulinu s ciljem informiranja branitelja o provedbi projekta i uključivanju u isti. Ukupna vrijednost projekta je milijun kuna, a trajat će dvije godine, kaže Škrtić.

Ana Martinez Di Monte Muros, autorica projekta i koordinatorica provedbe kaže da projekt uključuje pomoć braniteljima, ratnim vojnim invalidima i članovima njihovih obitelji. Glavni cilj mu je pružanje psihosocijalne pomoći, pravne ali i svih ostalih vidova pomoći i njege, koja im je potrebna u njihovim domovima. Nabavkom ovog kombi vozila omogućeno je timu u kojem su liječnik i pravnik, dolazak u njihove kuće, pogotovo onih branitelja koji žive ili sami u zabačenim područjima, onima koji nemaju vlastito prijevozno sredstvo ili nemaju organiziran javni prijevoz, pružanje psihosocijalne pomoći te veću i bolju socijalizaciju u društvo iz kojeg su neopravdano isključeni.

Projekt je u provedbi već tri mjeseca, provodit će se dvije godine, a cilj nam je tijekom tog razdoblja pružiti pomoć za oko pedeset članova, koji nužno ne moraju biti HVIDR-a, važno je samo da imaju status ratnog vojnog invalida ili branitelja Domovinskog rata, izjavila je Monte Muros.

Projekt sufinancira EU iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

(rb)

Foto:I.Č.

Autor: Renata Benković