Tomislav Kuzman, glavni tajnik Nogometnog saveza Karlovačke županije

"Koliko god je financijskih poteškoća, koje klubovi imaju, sve je više djece u nogometu i to je jako dobro"

VIŠE IZ RUBRIKE

Nogomet

Završila je sezona na području Nogometnog saveza Karlovačke županije, u raznim rangovima natjecanjima sudjelovalo je u seniorskoj konkurenciji 25 klubova, 23 u dvije županijske lige i dva kluba u dva viša ranga

Manifestacijom Dan nogometa Karlovačke županije završila je sezona na području Nogometnog saveza Karlovačke županije. Manifestacija je održana u Žakanju, a organizatori su bili Nogometni savez Karlovačke županije i Nogometni klub "Croatia 78". Održana je podjela pehara i priznanja najboljim klubovima i strijelcima u svim županijskim ligama u protekloj sezoni, a glavni događaj bila je finalna utakmica Hrvatskog nogometnog kupa za područje Nogometnog saveza Karlovačke županije u kojoj su se sastali "Karlovac 1919" - "Vojnić 95", a pobijedio je "Karlovac 1919" s 1:0. U pauzi utakmice bila je dodjela priznanja djelatnicima Nogometnog saveza Karlovačke županije i priznanja za životno djelo. Posebno priznanje Nogometnog saveza Karlovačke županije dobili su Mario Goršić, Tihomir Stipetić, Goran Dujlović, Mladen Vrbanić Joso Žanić i Mario Kusanić. Srebrne plakete primili su Josip Sabo, Dražen Tuškan, Ilija Šupica, Dražen Prpić, Nenad Janjac i Ivan Žunac. Nagradu za životno djelo "Život nogometu" primio je Zvonko Luketić iz "Oštarija". Bila je to zaista vrlo lijepa manifestacija kojom je završila sezona na području Nogometnog saveza Karlovačke županije, u raznim rangovima natjecanjima sudjelovalo je u seniorskoj konkurenciji 25 klubova, 23 u dvije županijske lige i dva kluba u dva viša ranga. O Danu nogometa, protekloj sezoni i brojnim aktualnostima iz županijskog nogometa razgovarali smo s glavnim tajnikom Nogometnog saveza Karlovačke županije Tomislavom Kuzmanom.

Jesi li zadovoljan ovogodišnjim Danom nogometom?

-Pa dobro, gledajući samo tu organizaciju odnosno samo tu manifestaciju Dan nogometa i finale Kupa Nogometnog saveza Karlovačke županije mislim da možemo biti više nego zadovoljni. "Croatia 78" pokazala se kao odličan domaćin, uvjeti su bili odlični. Znači oni su se jako dobro pripremili, zajednički smo sve koordinirali, pa možda i više od tjedan dana pred sami taj događaj. Travnjak stadiona u Žakanju bio je u stvarno jako dobrom izdanju, da budem iskren i mi smo bili jako ugodno iznenađeni i kompletna ta organizacija protekla je u najboljem redu.

"Karlovac 1919" ušao je prošlog ljeta u SuperSport Drugu nogometnu ligu u kojoj je vodio zapaženu ulogu i bio je u igri za vrh tablice, kakav je tvoj komentar?

-Da, pred godinu dana smo kroz kvalifikacije ušli u taj rang, možda bi bilo nerealno odmah u prvoj sezoni ići dalje. Naravno, da uvijek imamo očekivanja da budemo u vrhu, u konačnici do zadnjih par kola borili smo se za ulazak u SuperSport Prvu nogometnu ligu. Po meni ovo nije neuspjeh, dapače treba izvući pouke i pripremiti se za još bolju sezonu. Sjetite se, prije dvije godine bila je slična situacija u rangu niže, pa nismo uspjeli. Sezonu nakon toga prošetali smo se kroz ligu, u kvalifikacijama smo svladali "Zadar" i ušli u treći rang hrvatskog nogometa, pa evo neka se povijest ponovi za godinu dana.

"Ilovac" je ispunio svoj cilj, ostao je u Četvrtoj nogometnoj ligi Središte, jesi li zadovoljan njihovom sezonom?

-"Ilovac" je zadovoljio, evo, nakon dugog niza godina konačno smo dočekali da nam jedan četvrtoligaš ostane u tom rangu natjecanja. Dobro su odradili sezonu, imali su turbulencije, ajmo reći u samom početku prijelaznog roka i kroz prijelazni rok, na kraju su se dobro ekipirali. Došla je tu određena pomoć i od Nogometnog kluba "Karlovac 1919" i kroz sezonu odradili su stvarno dobar posao i na kraju za njih, ja bih rekao, vrlo dobro deseto mjesto i siguran ostanak u ligi.

U prvoj županijskoj nogometnoj ligi nastupilo je jedanaest klubova, dvanaest u Drugoj županijskoj, posebno je bila zanimljiva završnica u Prvoj županijskoj ligi, je li to dalo posebnu draž?

-Pa dobro, sjetite se i pred dvije sezone kada su se do zadnjeg kola "Croatia 78" i "Vojnić 95" borili za naslov, evo to se ponovilo i ove sezone. Naravno da je svima odmah zanimljivije pratiti utakmice, svi ispituju, kakav je rezultat "Vojnića 95", kako je prošao "Ogulin". Tu je bio i "Zrinski Ozalj" dugo aktualan, u igri je također bila i "Croatia 78", znači jedna zanimljiva sezona je iza nas.

Dočekali smo da konačno imamo dva kluba u Četvrtoj nogometnoj ligi Središte, kako gledaš na to?

-Tako je da, konačno od jeseni, znači "Ilovac" i "Vojnić 95" u Četvrtoj nogometnoj ligi Središte. Naravno, završila je sezona, taj dio je iza nas, trebaju jedni i drugi malo odmora i zatim krenuti u dodatno ekipiranje, jer liga je dosta zahtjevna, ima trideset kola, brže se igrački kadar umori. Tako da sigurno će se morati pojačati i jedni i drugi, ako žele i za godinu dana ostati u tom rangu.

Sezona je gotova, no Nogometni savez Karlovačke županije očekuje puno posla, licenciranje i ostali poslovi vezani za iduću sezone, kako će izgledati lige? 

-Pa, za sada još ne možemo sa sigurnošću tvrditi za Prvu županijsku ligu kako će izgledati, znači čekamo kraj mjeseca, jer prvi krug licenciranja je prošao. Dobili smo prijave klubova za iduću sezonu, treba sada naravno obići određene terene, jer znamo da možda treba neke stvari i popraviti, pogotovo što se tiče infrastrukture. Krajem mjeseca će se puno više znati, s obzirom da ćemo sada poslati i prijave za novu sezonu, do 30. lipnja će biti klubovima rok, pa ćemo vidjeti tko će se od svih njih prijaviti, nadamo se svi. Situacija sa igračkim kadrom, sve je teža, pa ćemo vidjeti što će se dogoditi do kraja mjeseca.

Hoće li se Prva županijska liga u idućoj sezoni vratiti na deset klubova?

-Da, u planu je da se Prva županijska liga vrati na deset klubova, tako je bila i ranijih sezona. Dakle, liga bi bila trokružna, ukupno 27 kola. Za Drugu županijsku ligu ćemo vidjeti koliko će se preostalih klubova prijaviti, tako će biti formirana i liga, no kažem sve ćemo znati krajem lipnja ili početkom srpnja.

Klubovi se trude da poprave infrastrukturu, mene je ugodno iznenadio stadion u Žakanju, teren je zaista dobar, kakva je općeniti situacija, ima li kritičnih terena?

-Pa dobro, ima terena gdje bi sigurno trebalo popraviti određenu infrastrukturu, nadamo se da će "Zrinski Ozalj" od jeseni zaigrati na novom stadionu u Ozlju, rekli ste sami da je u Žakanju lijep kompleks, u pripremi je projekt umjetne trave na pomoćnom igralištu u Ogulinu. U Karlovcu je nova umjetna trava na Stadionu "Branko Čavlović Čavlek", ipak to naravno nosi određene pomake i nadamo se da će i u budućim godinama biti isto tako. Naravno, uz lokalnu samoupravu, odnosno, politiku, ne smijemo zaboraviti da je tu u velikoj mjeri i pomoć Hrvatskog nogometnog saveza.

Na području Karlovačke županije prisutna je već duže vrijeme pomoć Hrvatskog nogometnog saveza, kakva je situacija?

-Mnogi ti klubovi jedva preživljavaju, pa svaka pomoć im dobro dođe, da li je to s razine Nogometnog saveza Karlovačke županije ili s razine Hrvatskog nogometnog saveza. Hvale vrijedan je i ovaj projekt Ministarstva turizma i sporta, gdje se pomaže u sufinanciranju trenera, naravno i nabave sportske opreme i kažem svaka pomoć bilo kojem klubu i bilo kojem sportu je dobrodošla.

U Karlovcu djeluje i Ženski nogometni klub "4 rijeke", koji već nekoliko godina ne nastupa u seniorskoj konkurenciji, može li se to promijeniti?

-Da, pauzirale jesu, igračice su otišle po drugim klubovima. Sada treba vidjeti kakva je situacija, da li imaju dovoljan broj seniorki, jer ako uđu u prvenstvo s trinaest, četrnaest igračica, bolje je u takvu avanturu ne ulaziti. Treba kadar od osamnaest, dvadeset igračica, jer je ta Druga liga dosta zahtjevna i dosta skupa. Putuje se i prema Dalmaciji i prema Istri plus naravno ovaj središnji dio Hrvatske i to iziskuje velika financijska sredstva, naravno i kvalitetnu logistiku.

Od tih momčadi koje su u Prvoj županijskoj ligi "Barilović" za sada nema svoj teren, klub igra svoje domaće utakmice u Mostanju, kakva je tu situacija?

-Kad smo spomenuli infrastrukturu, tu sam zaboravio Nogometni klub "Barilović", njihov projekt izgradnje igrališta dosta je daleko prošao. Vidjet ćemo u kojem roku bi moglo to biti, za sada oni će i dalje igrati u Mostanju. Slična je situacija i s "Dobrom" iz Novigrada koja je po plasmanu izborila Prvu županijsku ligu, ali u ovom trenutku nemaju dovoljne dimenzije igrališta za igranje Prve lige. Vjerojatno će prijaviti neko drugo igralište, ali ono što je hvale vrijedno da su oni krenuli s radovima na svom postojećem igralištu i od sezone 2025./2026. igrat će na svom igralištu. Oni su se već prijavili za Prvu županijsku ligu, vidjet ćemo koje će igralište prijaviti i da li zadovoljava sve uvjete. Prilikom prijave za Prvu županijsku ligu imali su dvije selekcije mladeži, a sada formiraju i treću i time bi zadovolji i drugi uvjet, a to je barem tri selekcije mlađih uzrasta u novoj sezoni.

Napravili ste neke promjene u radu s mladeži, imate instruktore i po nekim gradovima, ima li pomaka u radu s mlađim uzrastima?

-Moramo priznati kako smo tu službu instruktora formirali na drugačiji način, odnosno da imamo u ovom trenutku četiri zaposlena instruktora. Imamo glavnog instruktora Igora Geca i tri podinstruktora za gradove Duga Resa, Slunj i Ogulin i da se dosta djece u posljednje vrijeme upisalo u nogomet. Gledajući ogulinski kraj, očekujemo da bi "Oštarije" i "Mladost" iz Zagorja, koje nema već godinama u natjecanju, da bi se uključili s mladeži. "Krnjak" će vjerojatno imati i dvije selekcije mladeži. Pokušavamo na području Belavića i Zvečaja da se nešto formira. Kao što sam spomenuo "Dobra" iz Novigrada formira treću selekciju mladeži. Tako da u tom segmentu sigurno ima dosta pomaka, nadamo se da će biti još više. Da ne zaboravim vrijedne ljude u Kamanju, oni su organizirali turnir mladeži, znači za tri kategorije karliće, limače i mlađe pionire. Evo po svemu tome, ipak bez obzira na svu tu situaciju i koliko god je financijskih poteškoća, koje klubovi imaju, sve je više djece u nogometu i to je jako dobro.

Nogometni klub "Korana" bio je sređen klub, izgubio je igralište i sve je krenulo loše za njih, sada su dobili ugovor od Grada Karlovca za izgradnju igrališta, što možemo očekivati u budućnosti?

-Da, to je problem, izgubili su igralište, ostali su na samo dvije selekcije mladeži i tu su imali dosta problema tijekom sezone, ali nekako su uspjeli sve to izgurati. Nadamo se da će radovi započeti, kako je predviđeno, evo i tu smo zaboravili na novo igralište i poboljšanje infrastrukture. Oni će se nakon završenih radova vratiti na Turanj i formirati i ostale selekcije, vidjet ćemo u kojoj mjeri će to moći iste sezone, ali nakon toga očekujemo da i "Korana" krene prema gore.

Na području grada Karlovca situacija nije dobra, nekada su djelovali "Rakovac", "Radnik" i "Šišljavić", a "Mostanje" nema seniorsku momčad, što se može učiniti?

-Nažalost, pogotovo ovi rubni dijelovi, tu imamo još i "Kamensko" kao primjer i "Šišljavić" je primjer. Pogotovo u tim dijelovima gdje jednostavno nema dovoljno mladih teško je zadržati seniore, svi odlaze bliže gradu i normalno ako i dalje igraju, nastupaju za klubove koji su bliže gradu. "Rakovac" nije imao svoje igralište i momčad nije imala gdje trenirati i teško je bilo sve to zadržati. Mi se nadamo da ćemo zadržati ovaj broj klubova, daj Bože da nam nitko ne odustane, jer sve je manji broj ljudi, koji žele igrati nogomet. Rekli smo da ima sve više djece, ali to su djeca do trinaest, četrnaest godina, gdje roditelji dosta to još prate i puno je lakše sve organizirati. Nakon toga, klubovi sve moraju sami, a to su sve realno volonteri i sve im je teže i teže.

Na području grada Karlovca samo "Vatrogasac" i "Mladost" iz Rečice igraju u Prvoj županijskoj ligi, a "Kupa" iz Donjeg Mekušja i "Frankopan" iz Brežana su u Drugoj županijskoj ligi, može li se ta situacija popraviti?

-Bili su pokušaji "Radnika" na Gazi da nešto pokrene, nisu uspjeli. Jednostavno takva je situacija, puno djece i mladih ide prema "Karlovcu 1919" i "Ilovcu", onda ovim drugim klubovima ostane to što ostane. Treba naći rješenje, da se možda smanji broj djece u ova dva kluba, jer to su zaista velike brojke, a da se djeca usmjere prema ostalim sredinama u samom gradu.

Tomislave, počelo je Europsko prvenstvo u nogometu, obično kada su ta velika natjecanja onda se poveća interes za nogomet, očekujete li to i ove godine veći priljev djece, pogotovo ako bude dobar rezultat?

-Ma bit će sigurno, to je svaki put kada god je veliko prvenstvo, pogotovo kada ostvarimo dobar rezultat. Euforija je zavladala i među djecom i ako rezultat reprezentacije bude dobar čim krene nova školska godina bi će veliki priljev djece u nogomet. Mi smo svi uvjereni da će tako biti i ove godine, nakon osvojene medalje.

Još uvijek je prisutan problem odljeva, dakle odlaska mladih igrača iz "Karlovca 1919", a i drugih klubova iz Karlovačke županije prema Zagrebu, kako to zaustaviti?

-Da nažalost, imamo taj problem, ima u Zagrebu i u okolici dosta klubova koji igraju s mladima Prvu hrvatsku nogometnu ligu i nama je jasno da roditelji radi toga i odvlače djecu prema Zagrebu. Svi vjeruju da ako prođe igrač i u manju možda sredinu u tom trenutku u Zagrebu, ali jednog dana može ići prema "Lokomotivi" i "Dinamu". Zbog toga i jest jedan od glavnih ciljeva ojačati omladinsku školu, podići je na još višu razinu i probati ostvariti sa svima plasman u neki viši rang. Sigurno će nam onda biti jednostavnije i lakše zadržati djecu da ne idu prema Zagrebu.