U tvrtki Čistoća zadovoljni pomacima u gospodarenju otpadom

Količine miješanog otpada i nadalje se smanjuju, a odvojenog povećavaju

VIŠE IZ RUBRIKE

Zadovoljni rezultatima

Imamo na dosta mjesta situaciju da su kontejneri zaključani, poluprazni, a otpad se ostavlja pored njih. To je vrlo ružna slika i higijenski nije u redu, poručuju iz Čistoće., te apeliraju na građane da to ne čine.

Količine miješanog komunalnog otpada u prvih pet mjeseci ove godine smanjene su za 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a za 22,56 posto povećane su količine odvojenog otpada, te odnos odvajanja iznosi 25 posto.

Potvrdio je to direktor Čistoće, Vlatko Ivka na konferenciji za novinare u srijedu, rekavši kako su zadovoljni tim rezultatima te kako bi im bilo idealno i cilj im je približiti se do 50 posto odvajanja otpada.

-U gradu je podijeljeno više od 23 tisuće spremnika za odvojeno skupljanje otpada. Stvarno moramo biti zadovoljni, jer brojke pokazuju da građani razdvajaju otpad. Također i mi se trudimo kroz edukaciju djece u školama, izjavio je Ivka.

Dodao je kako su se drastično povećale količine biorazgradivog otpada, a čemu su pridonijele i besplatne vrećice za građane. Nadalje, na reciklažnim dvorištima povećale su se količine otpada za značajnih 42 posto u odnosu na prošlu godinu, dok se količina glomaznog otpada povećala za 13 posto.

Govoreći o poslovanju tvrtke, Ivka je između ostalog podsjetio i kako su s 1. svibnjem započeli s novim rasporedom odvoza otpada kako bi linije bile što ekonomičnije.

Tehnički direktor Igor Reškovac ukazao je na problem odlaganja otpada pokraj zaključanih kontejnera s kojim se djelatnici Čistoće svakodnevno suočavaju.

-Imamo na dosta mjesta situaciju da su kontejneri zaključani, poluprazni, a otpad se ostavlja pored njih. To je vrlo ružna slika i higijenski nije u redu, te molimo građane da jedni na druge utječu kako bi takvih slučajeva bilo što manje. Imamo i situaciju da ljudi povremeno i glomazni otpad odlažu pored kontejnera za kućni otpad. Svaki građanin može na reciklažno dvorište odvesti količinu glomaznog ili bilo kojeg otpada besplatno, istaknuo je Reškovac.

Rečeno je i kako građani često kraj kontejnera ostavljaju i odjeću, tekstil kraj kontejnera jer misle da će je netko uzeti i koristiti. Direktor Ivka kazao je kako se ta odjeća zaprlja, smoči i nitko ju ne odnosi i ne koristi, pa ju oni moraju odvoziti. Poručio je kako je bolje da se odnese u Caritas ili na reciklažno dvorište. Najavio je i kako im je u planu ubrzo u gradu postaviti nekoliko polupodzemnih spremnika za prikupljanje isključivo tekstila u koje se više neće moći provaljivati i tekstil izvlačiti van.