Raspravljalo se o projektima Karlovačke županije, posebno onima koji se odnose na područje Lasinje

Kolegij župana Karlovačke županije održan u Lasinji

VIŠE IZ RUBRIKE

    Kolegij župana Karlovačke županije održan je danas u Lasinji, u prostoru Pastoralnog centra župe Sv. Antuna Padovanskog. Na kolegiju, na kojem je sudjelovao i kolegij Općine Lasinja, na čelu s načelnikom Željkom Prigorcem, raspravljalo se o projektima Karlovačke županije, posebno onima koji se odnose na područje Lasinje. Istaknute su teme demografije, zbrinjavanja otpada, poticanja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta, državne imovine i Razvojnog fonda Karlovačke županije, iz kojeg je Županija Općini namijenila 405 tisuća kuna kao pomoć u financiranju projekta uređenja prometnice i pješačkih površina u središtu Lasinje.

    Općina je istakla komunalnu problematiku, najviše u segmentu cestovnog prometa, gdje se planiraju i provode projekti uređenja i asfaltiranja prometnica i komunalnog uređenja središta Lasinje. Hvale vrijedno je rješavanje problema velikog gubitka vode u vodopskrbnom sustavu, gdje su uz modernizaciju opskrbe postignute i znatne uštede. U tijeku je priprema dokumentacije za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta te rekonstrukciju i opremanje sportskih terena "Lastavica" u Lasinji. Također su u planu projekti Dječjeg vrtića te Interpelacijskog centra Lasinjske kulture. Općina planira izgradnju i uređenje nogostupa i prometnica kroz središte mjesta te projekt rotora u Brezju. Istaknut je i problem uništavanja lokalnih prometnica prilikom izvoza drvne mase zbog ćega će se tražiti veće učešće šumoposjednika u financiranju obnove tih prometnica. Općina je za mnoge projekte već osigurala sredstva kroz različite fondove, za što je općinsko vodstvo ovom prigodom javno pohvaljeno od strane zamjenica župana Martine Furdek Hajdin i Vesna Hajsan Dolinar, koje su u ime odsutnog župana vodile kolegij.
    Nakon održanog kolegija sudionici su obišli prostor Osnovne škole „Antun Klasinc“ Lasinja te razgledali završenu investiciju obnove fasade i dijela krovišta. Investicija je vrijedna 390 tisuća kuna od čega je Karlovačka županija finacirala s preko 200 tisuća kuna, a ostatak su sredstva Općine. Tom je prigodom županijski pročelnik za gospodarstvo Željko Fanjak ravnatelju škole Mariju Crnolatecu predao edukativnu tablu za sigurno kretanje u prometu koju je Savjet za sigurnost prometa na cestama Karlovačke županije namijenio za edukaciju djece osnovnoškolskog uzrasta.