Karlovačka županija

Kolegij u Vojniću – za smeće koje ostavljaju migranti postoji rješenje

VIŠE IZ RUBRIKE

Kolegij u Vojniću

Istaknuta je dobra suradnja Karlovačke županije i Općine Vojnić

U općini koja se trudi odvajati otpad, smeće je i dalje problem. Ali ne ono koje stvaraju mještani, nego ono koje ostaje od migranata, požalio se načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić na kolegiju županice, održanom u toj općini. Andrić je izbrojao, oko 80 je lokacija na području općine na kojima migranti ostavljaju smeće.

-Ja sam dao nalog da mi to smeće ne skupljamo. Ja smatram da lokalno komunalno poduzeće nije adekvatno opremljeno i da ne treba to skupljati. Nije to moj otpad, neću ga. Zašto bismo mi to plaćali? Ako to ne smeta državi, ne smeta ni općini. Neka država plati da se to smeće pokupi, rekao je načelnik Andrić.

Županica Martina Furdek Hajdin složila se i ponudila pomoć u rješavanju tog problema.

-Slažem se, zašto bi bilo koji građanin općine Vojnić plaćao to smeće. To je nacionalni i europski problem. Moguće je dobiti sredstva za zbrinjavanje tog otpada od Fonda za zaštitu okoliša, ali prvo treba napraviti procjenu. Pozivam vas da napravite procjenu, a mi smo tu za svu daljnju pomoć i suradnju u rješavanju ovog pitanja, rekla je županica.

Dobra je suradnja Karlovačke županije i Općine Vojnić i kada je u pitanju izdavanje građevinskih dozvola za pojedine projekte, istaknuo je načelnik Andrić te posebno pohvalio županijski Upravni odjel za graditeljstvo i okoliš.

A rad Županijske uprave za ceste u Vojniću je dobio i više od pohvale.

-Ja mislim da je Županijska uprava za ceste sad u problemu. Mi smo bili navikli na makadam, a sad imamo kilometre novih cesta. Sad su građani vidjeli kako može bit bolje, sad hoće svi. Nastavite tako i dalje, rekao je načelnik Andrić.

ŽUC je, naime, u sanaciju i uređenje županijskih i lokalnih cesta na području Općine Vojnić uložio rekordnih milijun i 300 tisuća eura. Novac je osiguran iz vlastitih sredstava, te iz Fonda za solidarnost Europske unije.

-ŽUC je maestralno odradio prijave na Fond solidarnosti. Podignut je standard i to moramo održavati. Itekako razmišljamo o uređenju cesta i u budućnosti, uvjerena sam da je ovo tek početak, najavila je županica Martina Furdek Hajdin.

Kolegiju u Općini Vojnić prisustvovale su pročelnice većine upravnih odjela Karlovačke županije, te predstavnici više županijskih ustanova i tvrtki.

Nakon kolegija, županica je razgovarala i s mještanima. Branka iz Živković Kose i Smilja iz Brda Utinjskog, ispred zgrade Općine Vojnić uređivale su središte mjesta, i to u okviru Javnih radova, posebne mjere Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

-Plaća nije velika, ali mnogo je bolje nego ne raditi ništa i primati socijalu, a i Vojnić je ljepši kad mi završimo, rekle su.

Županica se složila. Dobra poruka za kraj vrlo operativnog kolegija u Vojniću.