Prvi Karlovački

Kolaković: Referenca nam nije lijepa pjesma, ni zamamne riječi, a koalirati možemo i s lijevima i s desnima

Autor: Anamarija Radočaj

30.06.2020

Izbori

Hrvatskoj treba zajedništvo i nemamo prepreka da budemo u koaliciji s lijevima ili desnima. Jedina prepreka su oni koji ne rade za dobrobit Hrvatske i koji nisu sposobni.

Kandidatkinja na listi Stranke rada i solidarnosti Marina Kolaković predstavila je danas izborni program stranke. Kao jedina kandidatkinja iz Karlovačke županije na listi i to na drugome mjestu, iznenađena je što neke druge liste nisu prepoznale značenje Karlovca i Karlovačke županije.

-Iznenađena sam da Karlovac nije dobio i veće mjesto u svemu tome, da npr. SDP ima kandidata tek na 11. mjestu iz Karlovca koji je nekad u VII. izbornoj jedinici imao najjaču organizaciju. Davanjem kandidatu određenog mjesta na listi ta stranka pokazuje na neki način i do koga i do čega joj je stalo. Karlovac je najveći grad u VII. izbornoj jedinici i smatram da treba imati visoko pozicionirane kandidate koji imaju realnu šansu za ući u Sabor, mišljenja je Kolaković.

Program Stranke rada i solidarnosti plod je dvadesetogodišnjeg dobrog rada u Zagrebu, kako kaže Kolaković te nudi osam ciljeva i rješenja kako ih postići.

-Referenca nam nije lijepa pjesma, ni zamamne riječi i velika obećanja, ni izgovori da nam prilike nisu bile sklone. Referenca je ono što se dobro radi u gradu Zagrebu već godinama. Grad Zagreb nešto je posebno, ne zato što je glavni grad i metropola, nego zato što je 50% razvijeniji od ostatke Hrvatske, a preko 8 % je iznad prosjeka Europske unije u BDP-u. On je lokomotiva Hrvatske, a naša VII. izborna jedinica, da ne govorimo o Karlovcu i Karlovačkoj županiji, imaju mogućnost priključiti se toj lokomotivi i svoj razvoj temeljiti zajedno s razvojem Zagreba, kazala je Kolaković.

Od programa dotaknula se onoga dijela koji se odnosi na solidarnost koja i stoji u nazivu same stranke. Pohvalila je ponovno grad Zagreb koji pomaže višečlanim obiteljima značajnom novčanom potporom, također tu su i besplatni udžbenici za djecu osnovnih škola.

-Zahvaljujući upravo Klubu Stranke rada i solidarnosti donesena je odluka da u Hrvatskoj sva djeca osnovnih škola imaju besplatne udžbenike, a u ovom sazivu Sabora borit ćemo se da tu razinu održimo i da svi učenici srednjih škola imaju besplatne udžbenike.

Osim mlađih, program sadrži promjene i za građane starije životne dobi.

-Tu se radi o cijelom nizu zakona kako pomoći toj generaciji. Važno je osnovati instituciju pravobranitelja za osobe treće životne dobi, zatim provesti izmjenu zakona o sudovima tako da svi postupci u kojima su stranke starije osobe imaju oznaku žurno. Također, smatramo da je potrebno omogućiti uzimanje bolovanja za njegovanje starije osobe. Radno vrijeme umirovljenika od četiri sata treba proširiti i na one s obiteljskim mirovinama. Isto tako, iz njihove plaće se obustavljaju doprinosi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i smatramo da to nije potrebno jer su oni to platili za vrijeme svog pravog radnog vijeka.

Predlažu i izmjenu zakona o izbornim jedinicama, odnosno izmjena izbornog zakona.

-Veliki je problem neujednačenost naših izbornih jedinica, što u njima glas čovjeka ne vrijedi jednako.  Nije ispoštivano ustavno načelo da se jedinice smiju razlikovati po broju stanovnika u plus, minus pet posto. Neophodno je uvesti da se 70 zastupnika od 140 bira imenom i prezimenom , a 70 putem lista. Izborni prag je potrebno smanjiti sa pet na tri posto te uvesti elektroničko glasanje, kaže Kolaković.

O hrvatskoj ekonomiji nije htjela previše govoriti, već ju je opisala kao jednu vrlo tužnu priču. Spomenula je izvješće u Svjetskom godišnjaku konkurentnosti gdje je Hrvatska “zacementirala” 60. mjesto.

-Moramo biti svjesni da Hrvatska nema industrijskih politika, da nema monetarnu politiku, da nema politiku državnog proračuna. One se provode, ali svaka za sebe. Sve bi trebale biti usmjerene na poboljšanje demografske slike u Hrvatskoj.

Izvjesno je da će nakon izbora 5.srpnja doći do koalicije. Stranka rada i solidarnosti može i lijevo i desno.

-Otvorena smo stranka, apsolutno neopterećena ideologijama. Za nas je rat završio 1945. godine. Govorimo o jedinstvu Hrvatske, a ne podjelama. Hrvatskoj treba zajedništvo i nemamo prepreka da budemo u koaliciji s lijevima ili desnima. Jedina prepreka su oni koji ne rade za dobrobit Hrvatske i koji nisu sposobni.

Marina Kolaković je pozvala građane da unatoč koronavirusu izađu na birališta i iskoriste svoje ustavno pravo, da s punom odgovornosti promisle kome će dati glas – onima koji zavodljivo pričaju ili onima koji su već nešto odradili i koji rade.