Prvi Karlovački

Kokice zamirisale, a filmovi osvijetlili Foginovo kupalište

Autor: Marta Marinović

08.09.2020

Karlovac

Filmovi i filmaši iz raznih dijelova svijeta “doplovili su” zajedno s ovogodišnjim prepoznatljivim žutim patkicama na 25. Filmsku reviju mladeži i 13. Four River Film Festival. Prvu večer festivala otvorila je projekcija filma “Glas”, redatelja Ognjena Sviličića uz gostovanje direktora fotografije, nekadašnjeg karlovačkog filmaša, Marinka Marinkića.

-Jako je lijepo biti na Four River Film Festivalu s filmom kojega sam snimio. Sjećam se kako sam znao nakon škole dolaziti na Festival, jednostavno sam uživao u atmosferi i filmovima. Kinoklub Karlovac dao mi je dobre temelje, tijekom cijele godine smo snimali filmove, a onda je upravo ova Revija i Festival bio vrhunac naše filmaške sezone. Moje srednjoškolsko putovanje uz Kinoklub i ovakva događanja vezala su me uz film. Večeras se osjećam dobro, zadovoljno. Uspio sam u onome što volim, ono što je nekada bio moj hobi, sada je profesija, istaknuo je Marinko Marinkić.

Filmsko putovanje po Karlovcu i županiji

Prva večer i veliko otvorenje festivala, samo je dio onoga što su za Karlovčane i posjetitelje pripremile vrijedne ruke vedre ekipe zaljubljene u sedmu umjetnost.

-Ove nam se godine prijavilo 1.632 filma iz 99 zemalja svijeta, vjerujem kako ćemo iduće godine prijeći tu stoticu! U uži izbor odabrali smo 72 filma koja se natječu za najbolji animirani, dokumentarni i film otvorene kategorije te naravno za nagradu publike, Grand Pri te nagradu Žuta zastava koja se dodjeljuje za borbu protiv nasilja. Uz odrasli žiri imamo i žiri srednjoškolaca koji dodjeljuju nagrade za najboljeg montažera, snimatelja, glumicu i glumca. Sve ovogodišnje projekcije mogu se pratiti online putem, a bit će prikazivane na obalama rijeka. Nakon filma “Glas” putujemo u Kamanje na projekciju “Ideš, idem”, zatim gledamo četiri kratka filma hrvatskih autora. Zadnju večer organiziramo filmsku večer u Ogulinu uz projekciju “Mater”. Voljela bih ovom prigodom ekskluzivno najaviti dodatnu večer koja će biti ove subote ponovno na našem Foginovom kupalištu, to će biti poklon Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza gledateljima, a prikazujemo film “Tereza 37” koji je osvojio Zlatnu arenu Pula Film Festivala i još pet, šest nagrada u drugim kategorijama, istaknula je iz Kinokluba Karlovac Ksenija Sanković.

Filmaši će kulturno obogaćivati Karlovac i županiju do 12. rujna, ako nas lijepo vrijeme posluži rezervirajte svoju večer uz kokice, rijeku i film, a ako više volite gledati filmove iz topline svoga doma, upalite online prijenos koji možete potražiti na stranicama Kinokluba Karlovac.

Foto: I.Č.