Možemo! Karlovac

"Kod donošenja odluka upozoravamo na nezakonitosti, ali nas se ne sluša"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Pressica

  Ukidanje nezakonito donesenih odluka uprave Grada Karlovca bila je tema današnje konferencije za novinare stranke Možemo! Karlovac.

  -Ovu pressicu sazvali smo kako bi upozorili javnost na učestalo kršenje pravne legislative koja se zbiva u karlovačkoj Gradskoj upravi, u pravnoj službi. A onda je nakon toga uglavnom potvrđuju gradski vijećnici svojim odlukama koji bespogovorno za takvu pravnu legislativu i glasaju. Dobili smo već četvrtu presudu Visokog upravno suda koja ruši pravne akte koje je donijela pravna služba Grada Karlovca i bespogovorno prihvatilo Gradsko vijeće. Mi svaki put kada je riječ o bilo kojem pravnom aktu koji se donosi na Gradskom vijeću upozoravamo Gradsko vijeće i objašnjavamo da donose odluku koja pravno nije utemeljena, međutim još niti jednom naše upozorenje nije bilo prihvaćeno. Stoga je ovo trenutak da upozorimo i javnost na tu praksu, tim više što su na procjeni u visokom Upravnom sudu još brojni akti i odluke karlovačkog Gradskog vijeća koje smo podnijeli u želji da pravna država stvarno funkcionira, istaknula je između ostalog saborska zastupnica Draženka Polović.

  Gradski vijećnik Ivica Furač ukazao je na presudu Visokog upravnog suda od 29. travnja ove godine kojom je zbog nezakonitosti ukinuta Odluka o nerazvrstanim cestama na području grada Karlovca.

  -Sutra je sjednica Gradskog vijeća na kojoj je na dnevnom redu prijedlog nove Odluke o nerazvrstanim cestama na području grada Karlovca, ali o tome da je sudskom presudom ukinuta prethodna odluka u materijalima nema niti riječi. Podsjetit ćemo da je prije toga Visoki upravni sud u rujnu 2023. godine ukinuo Odluku o izmjenama Odluke o postupku provođenja izbora za vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, u svibnju 2023. godine ukinuo Odluku o ostvarivanju prava na naknadu za opremu novorođenog djeteta u 2023. godini i u svibnju 2023. godine ukinuo Odluku o odobravanju postupka javne nabave javne usluge komunalnog linijskog prijevoza putnika. Na Visokom upravnom sudu još je desetak odluka koje čekaju na ocjenu zakonitosti, izjavio je Furač.

  Također je istaknuo kako već duže vrijeme ukazuju na problem nezakonitosti u donošenju općih akata u Gradskom vijeću, te kako je problem u Gradskoj upravi koja priprema prijedloge općih akata i dostavlja ih na donošenje Vijeću, a "ne manji problem su vijećnici vladajuće većine koji izglasavaju takve sporne odluke".

  -U Gradskoj upravi zaposleno je više od deset pravnika, Grad koristi i plaća usluge više odvjetničkih ureda i ovakve propuste  si Grad Karlovac zaista ne bi smio dopustiti. Postoji i odgovornost ministarstava. Nadzor nad zakonitošću općih akata trebalo bi provoditi nadležno ministarstvo prema svojem djelokrugu. U tom smislu predsjednik Gradskog vijeća ima zakonsku obvezu u roku 15 dana od donošenja, Odluku dostaviti nadležnom ministarstvu na ocjenu zakonitosti. U više navrata smo slali obavijest ministarstvima o mogućim nezakonitostima pojedinih odluka, iz ministarstva nam najčešće nisu odgovorili, a ako bi i odgovorili, onda bi nas upućivali na Gradsko vijeće što je naravno besmisleno, navodi Furač.

  Dodaje i kako kod donošenja odluka upozoravaju na nezakonitost, ali ih se ne sluša.

  -Radi toga nam jedino ostaje podnošenje zahtjeva za ocjenom zakonitosti Visokom upravnom sudu, napominje.

  -Zašto se događaju nezakonitosti u prijedlozima odluka Gradske uprave koje dolaze na Gradsko vijeće? Po nama glavni razlog je problem stranačkog zapošljavanja  i napredovanja po stranačkom ključu, koliko god to gradonačelnik negira. Izbor kandidata za radna mjesta se prezentira kao odluka stručnih povjerenstava ili upravih vijeća. Kada je kod imenovanja bitna stranačka pripadnost, a ne stručnost i radno iskustvo, onda to rezultira nesnalaženjem i kod pisanja prijedloga odluka, što na koncu dovodi i do sudskog ukidanja tih odluka, radi čega nažalost ima štetu i cijela naša zajednica, poručuje Furač.