Knjižničare, muzealce i arhiviste čeka veliki posao - digitalizacija kulturne baštine

VIŠE IZ RUBRIKE

  Županijska matična služba Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić danas je za knjižničare, arhiviste i ostale informacijske stručnjake iz Karlovačke županije organizirala predavanje i radionice pod nazivom  “Proces izrade virtualnih izložbi”. Predavači su dr. sc. Hrvoje Stančić i dr. sc. Goran Zlodi s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

  Profesor Hrvoje Stančić uvodno je objasnio koncept virtualnih izložbi i pokazao različite primjere s ciljem razlikovanja metoda i tehnika njihove realizacije, od povezivanja panoramskih fotografija u cjelinu pa sve do 3D prostora s virtualnim izlošcima. Potom je protumačio kako se treba organizirano pristupiti digitalizaciji kao pripremi za izradu pojedine vrste objekata namijenjenih virtualnim izložbama te objasnio postupke virtualizacije stvarnih izložbi na konkretnom primjeru.

  Virtualne izložbe danas su sve šire prihvaćeni oblik interaktivnog višemedijskog predstavljanja određene teme, osobe ili fenomena pomoću digitalizirane građe u arhivima, knjižnicama i muzejima. U sklopu radionice koju je vodio prof. Goran Zlodi sudionici su uz pomoć posebnih alata naučiti oblikovati interaktivnu višemedijsku lentu vremena koja se može integrirati u različite mrežne stranice i virtualne izložbe.

  -Danas je sve na Internetu, kaže Kristina Čunović, knjižničarska savjetnica i voditeljica matične službe, sve je dostupno, naravno sve ono što je pohranjeno u digitalnom obliku. Nažalost, veliki dio naše kulturne baštine još je spremljen u određenim depoima i spremištima i nije vidljiai javnosti. Mi bismo htjeli da je situacija drugačija, da ta naša bogata građa bude pohranjena na virtualan način i upravo iz tog razloga pozvali smo profesore sa Filozofskog fakulteta da nam prenesu više znanja o virtualnim knjižnicama kako bi javnosti omogućili pregled naše građe iz udobnosti vlastitog doma, putem mobitela ili računala.

  - Slijedom toga knjižničare, muzealce i arhiviste čeka veliki posao. Sva kulturna baština u narednim godinama, morat će se digitalizirati, uz financijsku pomoć županije, gradova i resornog ministarstva kako bi mogla biti predstavljena javnosti a što je najvažnije kako bi zauvijek ostala sačuvana, rekla je Čunović. (rb)

  Foto: i.č.