Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" - 186 godina rada

Knjižnica slavi rođendan u Edisonu, u Aquatici, časti i oprostom zakasnine

VIŠE IZ RUBRIKE

Književni susreti, izložbe, filmske projekcije

Izložba „Marija Maca Vrbetić – izvan okvira“ bit će otvorena u utorak, 5. ožujka u 18 sati u Izložbenom salonu „Ljudevit Šestić“

Na današnji dan prije 186 godina s radom je počela karlovačka Gradska knjižnica. Obilježavanje 186. rođendana planirano je kroz nekoliko dana, najavila je danas ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, Kristina Čunović.

Razloga za slavlje, ako je suditi po rezultatima i pokazateljima iz prošle godine u Gradskoj knjižnici svakako ima. Ukupan broj korisnika porastao je za tri posto, a pokretna služba knjižnice povećala je broj svojih članova za 14 posto. Nabavljeno je više knjižne građe, uspješno je završen europski projekt „Čitanje je važno uključuje nas snažno“, Knjižnica ostvaruje dobru međunarodnu suradnju, a Čunović je posebno istaknula i dobro prihvaćeni skraćeni program za djecu predškolskog uzrasta te radionice za umirovljenike.

Obilježavanje rođendana počelo je danas književnim susretom s Ivanom Fracišković Olrom i predstavljanjem slikovnice „Dječak koji je pokušao donijeti sunce“ na kojem su sudjelovali učenici iz gradskih osnovnih škola.

-Nit vodilja proslave ove obljetnice je uspostava brojnih suradnji između ustanova u kulturi. Tako da smo odlučili s Kinom Edison pripremiti i organizirati književni susret u njihovim prostorima. U velikoj dvorani u 18 sati naš najčitaniji hrvatski književnik Zoran Ferić predstavit će svoju knjigu „Smrt djevojčice sa žigicama“ po kojoj je napravljen i istoimeni film, a besplatna projekcija bit će organizirana odmah nakon književnog susreta u 19 sati, najavila je Čunović.

Nastavak programa namijenjen je najmlađima tako će u izdvojenom pogonu, Zelenoj knjižnici u Aquatici u subotu biti predstavljena slikovnica Danijele Jurac „Tko šiša miša?“.

Izložba „Marija Maca Vrbetić – izvan okvira“ bit će otvorena u utorak, 5. ožujka u 18 sati u Izložbenom salonu „Ljudevit Šestić“. Izložba je nastala u suradnji s Gimnazijom i Državnim arhivom u Karlovcu.

U sklopu proslave 186. rođendana srijeda, 6. ožujka namijenjena je svim zaboravljivim članovima Knjižnice kojima je ostala kod kuće pokoja nevraćena knjiga koje će moći vratiti uz oprost zakasnine.

-Dođite u srijedu, cijeli je dan oprost zakasnine, u Knjižnici za mlade, u središnjoj knjižnici i u pokretnoj knjižnici, pozvala je Kristina Čunović.

U Knjižnici za mlade knjige se mogu vratiti od 8 do 16 sati, u središnjoj od 8 do 19 sati, a u bibliobusu i bibliokobiju na svim postajama koje obilaze 6. ožujka.

Povodom rođendana pročelnica za društvene djelatnosti u Grada Karlovca, Draženka Sila Ljubenko najavila je novi vid pomoći u okviru socijalnog programa, kojim je obuhvaćeno stotinjak djece.

-Grad Karlovca ima već dugi niz godina socijalni program kroz koji se pomaže mnogim skupinama naših građana. To su i umirovljenici i građani koji se nađu u nekim teškim životnim situacijama, to su mladi i to su djeca. Ovo je nastavak jedne dobre suradnje gdje smo zajedno odlučili financirati iz Socijalnog programa vaučere za besplatno korištenje i posuđivanje knjiga u knjižnici za sve učenike čiji su roditelji korisnici socijalnog programa. Uz rođendan knjižnice možemo svim našim mališanima, svim roditeljima, bakama i djedovima poručiti da što više čitaju, da čitaju jedni drugima, jer čitanje će nam otvoriti nove svjetove i sigurno će nas učiniti boljim ljudima, poručila je Sila Ljubenko.