Prvi Karlovački

Književni susreti u Ozlju “Čaj s Edom”

10.03.2020

Kultura

Program se sastoji od niza književnih susreta koji će se održati tijekom 2020. godine na kojima će Edo Popović u ozaljskoj knjižnici ugostiti druge afirmirane književnike

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca Ozalj u suradnji s književnikom Edom Popovićem uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Ozlja organizira književnu tribinu Čaj s Edom. Program se sastoji od niza književnih susreta koji će se održati tijekom 2020. godine  na kojima će Edo Popović u ozaljskoj knjižnici ugostiti druge afirmirane književnike.

Edo Popović, jedan od najvećih hrvatskih suvremenih pisaca, posljednjih je godina svoje književno stvaralaštvo od pripovijedanja o životu na zagrebačkim ulicama okrenuo u smjeru Velebita, putopisa i prirode. Paralelno, izmijenio je i životni stil – odbacujući nadimak „najurbanijeg hrvatskog pisca“, Popović danas velik dio vremena provodu u ruralnoj sredini, u selu Stupnik nedaleko Ozlja. Na posebnim književnim susretima u ozaljskoj gradskoj knjižnici Popović će ugostiti druge poznate i značajne hrvatske književne autore te s njima, uz čaj s medom, razgovarati ne samo o književnosti, već i o temama poput zdravog načina života, planinarenja, poljoprivrede, života u današnjem užurbanom društvu i ljudske potrebe za mirom i boravkom u prirodi te važnosti prirode za dobrobit čovjeka. Ova će književna druženja biti prilika za spajanje različitih svjetova – od književnika i poklonika književnosti, preko lokalnih proizvođača autohtone hrane i pčelara koji će pripremati med i čaj iz naziva programa i ostalu prikladnu gastronomsku ponudu, do posjetitelja književnih susreta i predstavnika medija.

Program Čaj s Edom u ozaljskoj će zajednici, ali i u Karlovačkoj županiji te, putem promotivne kampanje, u široj hrvatskoj javnosti promovirati knjigu i čitanje, rad suvremenih hrvatskih pisaca i književno stvaralaštvo, ali i ekologiju, održivi razvoj, poljoprivredu, zdrav način života i važnost boravka u prirodi i ruralnim sredinama.

Program se realizira uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Ozlja. Autor dizajna je Martin Peranović iz Otoka.

Projekt će biti predstavljen u petak od 11 sati u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Ozlju.