Prvi Karlovački

Književna večer s Vladimirom Becić u karlovačkoj Knjižnici za mlade

Autor: Danijela Matešić

17.10.2020

Kultura

U Karlovačkoj knjižnici za mlade sinoć je održano predstavljanje knjige Kuća slomljenih lutaka, autorice Vladimire Becić. Svestrana Zadranka po struci je psihologinja, radila je i kao savjetnik za vojnu psihologiju u Ministarstvu obrane RH, slika i piše te je veliki zaljubljenik u životinje koje su je i dovele u svijet književnosti.

-Pisati sam počela kad su moje činčile trebale novi kavez te sam napisala prvu priču, poslala je na natječaj i pobijedila. Nakon toga nastavila sam svoj put u književnosti, kazala nam je književnica Vladimira Becić.

Kuća slomljenih lutaka kriminalistički je roman koji predstavlja koncept za jedan novi svijet koji premda djeluje idealno, skriva poprilično mračne tajne.

-Što se tiče novog svijeta, htjela sam postići da radnja ima atmosferu iz viktorijanskog doba, a da se pritom maknem od prošlosti. Inače, sam svijet u romanu je preslika ovog svijeta u kojem mi već živimo, samo što su naglašene one stvari koje često ne vidimo, otkrila je autorica.

Autorica kao inspiraciju navodi mnoge domaće i strane pisce krimića, među kojima su svakako Marija Jurić Zagorka, Agatha Christie, Arthur Doyle i drugi. I u romanu “Kuća slomljenih lutaka” radnja započinje famoznom atmosferom koja je prisutna u svim krimićima, kao što su hladnoća i snijeg, mrtvo dijete ispred crkve, zagasite kočije i slično.

Vladimira Becić rođena je u Zadru 1971. godine. Preko pedeset kratkih priča objavljeno joj je po različitim časopisima i zbirkama, a autorica je i tri romana među kojima je i “Kuća slomljenih lutaka”.

Književna večer dio je obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige, kulturne manifestacije koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje kao društvenu vrijednost. U njoj sudjeluju knjižnice, čitatelji, književnici, nakladnici, kulturni djelatnici, odnosno svi oni koji žele biti dio jednog ovakvog događaja.