Karnevalska tradicija - kako je sve počelo u Hrvatskoj, ali i u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Galama, ples, glazba, veselje, krafne i maske, sve su to glavne odrednice i prve asocijacije maškara. Na taj se dan svatko preobrazi u nešto drugo. Poklade, karneval, mesopust, maškare, mačkare, fašnik samo su neki od hrvatskih naziva kojima obilježavamo vrijeme preobrazbe.

    Karneval ima dugu tradiciju u svijetu, Hrvatskoj, ali i u Karlovcu. Tradicija seže daleko u povijest, a korijene vuče iz kršćanstva. U 9. stoljeću, za vrijeme pape Grgura Velikog, propisana je jedna crkvena mjera koja obvezuje da se ponedjeljak i utorak prije Pepelnice posti. Nedjelja koja prethodi Pepelnici je bezmesna nedjelja, odnosno tada vrijedi pravilo nemrsa. Od tuda dolazi i naziv za karneval mesopust. Ako pogledamo u etimologiju riječi, naziv karneval je doslovan prijevod s latinskog "Carne Vale" što znači "zbogom meso". Također je to i razdoblje prije korizme, tijekom kojeg dajemo oduška svome tijelu i duhu. Tada se uživa prije početka razdoblja odricanja i požrtvovnosti. Maškare iz Italije dolaze u hrvatske krajeve u 14. i 15. stoljeću i to najprije na obalna područja.

    Ako bismo tražili najbolji i najprikladniji hrvatski naziv za karneval, uz onaj kršćanski mesopust, najbliži pojam bi bio "poklade". U tom nazivu pojavljuju se dva korijena riječi, jedan je "poklad", što znači posno, nemrs, a druga riječ je stari, drevni hrvatski glagol "klasti", koji je označavao staviti nešto iz zdjele na stol.  Taj glagol prisutan je u čakavskom i kajkavskom narječju. Riječ "fašnik" najučestalija je u sjeverozapadnim dijelovima Hrvatske, a u naš je jezik došla iz njemačkog. I u toj riječi postoje dva značenja , prva je riječ "fasten" što znači postiti, a druga je riječ "faschting" koja uzima korijene iz starih germanskih riječi "vastschang" i "vaschanc" što znači isprazniti času prije posta.

    Prva, nama poznata fotografija maškara u Karlovcu datira iz 1910. godine, a 1937. godine zabilježene su jedne od najvećih tadašnjih fašničkih atrakcija. Ulicama našega grada provozali su se "karlovački električni tramvaj" i "karlovačka mornarica i mornari". (ma)

    foto: KAfotka