Prvi Karlovački

Karlovcu donijeli 400 medalja: Obitelji Ćelić od najvišeg postolja važnije su moralne pobjede i čist obraz

Autor: Branko Obradović

04.03.2021

Mozaik

Usponi i padovi dio su života, no sportaši nikad ne odustaju. Znala sam da će se sve nejasnoće razjasniti i da ćemo kao obitelj iz ove drame izaći kao pobjednici

Prava je rijetkost da jedan europski grad od nešto više od 55 tisuća stanovnika ima nekoliko sportskih klubova u kojima se svakodnevno trenira taekwondo, borilački sport koji potječe s dalekog Istoka. No, povezanost Karlovca i taekwondoa traje već više od pola stoljeća – od prve prezentacije majstora Park Sun Jaea i osnivanja prvog taekwondo kluba u Istočnoj Europi.

Najuspješnija karlovačka sportašica dio je svjetskih taekwondo legendi

U Taekwondo klubu Karlovac svoju su sportsku karijeru započele mnoge generacije, no jedno od najznačajnijih imena za ovaj sport zasigurno je Marijeta Željković Ćelić, svjetska, europska i šesterostruka prvakinja Hrvatske. Za taekwondo se zainteresirala s deset godina, vodeći mlađeg brata na treninge, a da će ju upravo uspjesi u taekwondou svrstati među najtalentiranije karlovačke sportašice tada nije ni slutila. Sedam je puta osvajala titulu najbolje sportašice grada Karlovca, a četiri puta i najbolje sportašice Karlovačke županije.

-Koliko god sam ponosna na brojna državna, europska i svjetska priznanja, moram priznati da ona grada Karlovca zauzimaju posebno mjesto u mom srcu. U njemu sam započela karijeru, ostvarila prve pobjede koje su mi omogućile ispunjenje sportski želja i snova, ali i nastavila raditi na unaprjeđenju ne samo taekwondoa kao borilačke vještine, već i sporta u cjelini.

Pod vodstvom osnivača i predsjednika Taekwondo kluba Karlovac te jednog od najcjenjenijih svjetskih trenera, Miroslava Brežana, osvojila je tri europske (zlato, srebro i broncu) i dvije svjetske medalje (zlato i broncu), ali i brojne prestižne taekwondo turnire poput US Opena, German Opena, Belgian Opena, Austria Opena i Dutch Opena. Vlasnica je odličja i s niza drugih velikih natjecanja diljem svijeta, ali i dobitnica vrijednih priznanja za postignute rezultate i uspjehe u sportu poput nagrade za najuspješniju sportašicu Hrvatske, odlikovanja redom Danice s likom Franje Bučara, medalje časti Hrvatskog taekwondo saveza te ulaska u Kuću slavnih taekwondoa. Teška ozljeda koljena, tri operacije i  jednoipolgodišnji oporavak spriječili su Marijetin odlazak na kvalifikacije za Olimpijadu u Sydneyu tako joj je nastup na olimpijadi jedina neostvarena sportska želja.

-Povratak na borilišta nakon teške ozljede i dugotrajnog izbivanja s borilišta smatram svojim najvećim sportskim uspjehom. Nakon iznimnog truda koji sam uložila u oporavak, s posebnim sam ponosom nastupila na Svjetskim vojnim igrama gdje sam osvojila srebrnu medalju. Time sam prvenstveno sebi dokazala da je sve moguće ako čovjek ima jasno definiran cilj u kojeg vjeruje i za koji se bori svim srcem.

Fokus na unaprjeđenju sporta u lokalnoj zajednici

Nakon zatvaranja poglavlja petnaestogodišnje profesionalne karijere u kojoj je ostvarila nevjerojatan uspjeh, ostala je aktivna u sportu kao glavna tajnica Karlovačke športske zajednice te predsjednica županijskog Taekwondo saveza. Svoje iskustvo i stručnost posvetila je unaprjeđenju sporta, prvenstveno pružajući podršku mladim sportašima kroz organizaciju, razvoj i koordinaciju sportskih aktivnosti i natjecanja.

-Unaprjeđenje sporta u lokalnim zajednicama od velikog je značaja za aktivno uključivanje mladih u sport te postizanje vrhunskih rezultata talentiranih pojedinaca, tako da sam iznimno ponosna što sam članica Odbora za lokalni sport i Odbora za razvoj sporta u gradovima pri Hrvatskom olimpijskom odboru. Također, prošle je godine usvojena Strategija razvoja sporta grada Karlovca za razdoblje od 2021. do 2028. i drago mi je što sam svojim iskustvom mogla dati doprinos ključnom dokumentu na temelju kojeg će se osnažiti uloga sporta u rodnom mi gradu. Sport nije važan samo radi tjelesne spreme i fizičkog zdravlja; bavljenje sportom unapređuje i psihu, jača samopouzdanje i omogućuje uspješnije svladavanje stresnih situacija, a prema nedavnom UNICEF-ovom istraživanju, pozitivno utječe i na školska postignuća.

Sportska obitelj s više od 400 osvojenih medalja

Te je vrijednosti naša sugovornica usadila i u sinove, koji se od malih nogu bave sportom. Antonio, student ekonomije i menadžmenta, te Matej, maturant karlovačke gimnazije, kratko su trenirali taekwondo, da bi se ipak pronašli u ekipnom sportu – rukometu, te sada treniraju u Rukometnom klubu Dubovac Gaza. Marijetin suprug Josip Ćelić okušao se u čak četiri borilačke vještine, no u konačnici se posvetio streljaštvu. Danas se natječe u sedam disciplina pucanja iz pištolja i također ostvaruje vrhunske rezultate – više od 40 puta bio je prvak Hrvatske, drži svjetski rekord u disciplini precizno i brzo pucanje te tri državna rekorda, a osvajao je prva mjesta i na raznim međunarodnim natjecanjima.

-Bez obzira na brojne obveze, sport je važan dio naše obitelji i u obiteljskoj kući imamo prostor koji smo u potpunosti posvetili našim rekreativnim aktivnostima koje nam osiguravaju prijeko potrebnu snagu za bolje i lakše obavljanje dnevnih obveza. U njemu se nalazi i više od 400 osvojenih medalja i pehara, kao podsjetnik da se upornost i uloženi trud uvijek isplati.

Naša sugovornica cijeli je život vezana uz Karlovac, kamo se „priženio“ i njezin suprug, inače bivši zamjenik glavnog ravnatelja policije, zbog čega je obitelj jedno vrijeme bila u središtu pozornosti. Iako je kao dugogodišnja sportašica navikla živjeti pod povećalom javnosti, zbog cijele obitelji nije joj bilo jednostavno slušati tvrdnje kojima je njezin suprug prozivan. Nekretnine u vlasništvu obitelji Ćelić, objašnjava Marijeta, rezultat su rada Josipova oca, koji je gotovo 50 godina u Njemačkoj vodio privatnu tvrtku za međunarodni prijevoz putnika. Josip je i rođen u Njemačkoj, no s nepunih 19 godina priključio se obrani RH 1991., kao specijalac ATJ Lučko, prošavši put od vođe specijalističke grupe, do zapovjednika ove elitne postrojbe. Sportskim medaljama Ćelići mogu pribrojati i njegovih 9 ratnih odlikovanja, a posebna zanimljivost veže se uz njegov ratni put na Velebitu, gdje je u umotan u deku, uz svjetlost lampe učio za ispite na fakultetu. 

Najvrjednija medalja mi je čist obraz supruga Josipa

Nakon što je postao zamjenik glavnog ravnatelja policije, Josip Ćelić optužen je zbog prebrze vožnje, no sud, ali i interna kontrola MUP-a, oslobodili su ga svake krivnje, budući da je dokazao kako je bio na službenom zadatku. Najveća podrška u tim trenucima bila mu je upravo supruga Marijeta.

-Suprug je meni bio najveća podrška i oslonac za vrijeme dugotrajnog oporavka od ozljede. Vjerovao je da ću smoći snage i hrabrosti vratiti se na borilišta – i bio je u pravu! I danas je tako, jedno drugo dižemo kad netko klone duhom. Znala sam da su optužbe zlonamjerne i posljedica Josipove uspješne karijere, te da će istina izaći na vidjelo, što se i dogodilo. Obitelj mi je uvijek na prvom mjestu. Roditelji su me usmjerili i naučili ustrajnosti, a taekwondo odricanju, izdržljivosti, strpljivosti, smirenosti, kontroli, te fair playu. Te sportske, ali prije svega moralne i etičke vrline osnovne su vrijednosti i u mojoj obitelji koje primjenjujemo u svakodnevnom životu. Upravo zato mogu reći kako mi je čist obraz supruga Josipa najveća medalja, kao dokaz svih vrijednosti za koje se u životu zalažemo, te temelj odgoja naše djece.

Marijetina mentalna snaga i borbeni duh nikad nisu bili upitni, a nakon teškog razdoblja pred njom i cijelom obitelji je mnoštvo novih prilika za poslovne i privatne uspjehe. Karlovačka sportašica jesenas je tako odlukom Sabora imenovana članicom Odbora državne nagrade za sport “Franjo Bučar”, gdje će u društvu sportskih legendi poput rukometaša Vlade Šole, vaterpolista Perice Bukića, veslača Damira Martina, nogometaša Stipe Pletikose, košarkaša Stojka Vrankovića te paraolimpijca Mihovila Španje odlučivati o dodjeljivanju najvećeg državnog priznanja za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj hrvatskog sporta.

Foto: Ivana Nobilo/CROPIX