U povodu 100. obljetnice rođenja u Gradskoj knjižnici organiziran je stručni skup

Karlovčanka Ljerka Markić-Čučuković zaslužna za razvoj knjižničarstva u Hrvatskoj

VIŠE IZ RUBRIKE

  Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ danas je domaćin stručnog skupa organiziranog u povodu 100. obljetnice rođenja dr. Ljerke Markić-Čučuković. Rođena Karlovčanka, dr. Markić Čučuković dala je neprocjenjiv doprinos razvoju knjižničarstva u Hrvatskoj.

  • Ona je svakako obilježila razvoj knjižničarstva u drugoj polovici 20. stoljeća. Njezin doprinos je stvarno velik bila je jedna od osnivačica studija bibliotekarstva, ali isto tako se istaknula kao vrsni stručni radnik u knjižnici Škole narodnog zdravlja „Dr. Andrija Štampar“, gdje je 29 godina radila i napravila od te knjižnice knjižnicu koja se mogla mjeriti s najboljima u svijetu, kazao je jedan od organizatora Miroslav Katić iz Gradske knjižnice.

  Na stručnom skupu o Ljerki Markić-Čučuković govorili su sveučilišni profesori te vrsni stručni radnici iz knjižničarstva. Također je otvorena i izložba pod nazivom „Drvo života knjižničarke Ljerke Markić Čučuković“, čiji su autori Sanda Kočevar, Aleksandra Mikić Grginčić i Miroslav Katić.

  • Nama Karlovčanima ona je zanimljiva zbog same činjenice da je rođena u Karlovcu, a potječe po majčinoj strani iz poznate karlovačke obitelji Pavlović, koja je povezana s dva karlovačka gradonačelnika, dodao je Katić.

  Organizator skupa je Društvo knjižničara Karlovačke županije, a partneri su Gradska knjižnica, Gradski muzej, Zaklada dr. Ljerka Markić-Čučuković i Komisija za teoriju i znanstveni rad HKD-a. (kb)

  Foto: Dinko Neskusil