Prvi Karlovački

Karlovčanin Miro Kirinčić predavao na Zimskoj školi hrvatskog folklora

Autor: Branko Obradović

25.01.2022

Kultura

Zimska škola hrvatskog folklora dugogodišnji je projekt  Hrvatske matice iseljenika

Održana je Zimska škola hrvatskog folklora, dugogodišnji projekt  Hrvatske matice iseljenika, koja je od 2. do 10. siječnja 2022. okupila više od 70 sudionika u Koprivnici, gradu partneru, kojem je zahvaljeno na gostoprimstvu i pomoći. Kroz ovaj projekt ostvaruju se važni ciljevi  Hrvatske matice iseljenika, očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu i među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne i Hercegovine te umrežavanje kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i svijeta.

Posebno veseli što su godinu 2022. proglasili Europskom godinom mladih i što je Hrvatska matica iseljenika započela godinu ovom inicijativom i aktivnostima usmjerenima mladim ljubiteljima folklorne baštine koji svojim plemenitim djelovanjem pomažu očuvanju i promicanju našeg kulturnog bogatstva.

U Zimskoj školi 2022. godine učilo se o  narodnom ruhu, pjesmama i glazbalima, tambure i tradicijska te narodnim plesnim običajima hrvatskoga tzv. alpskog etnokoreološkog područja, točnije plesovi, pjesme, nošnje i glazba  Karlovačkog Pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Samoborskog prigorja, Zaprešićkog prigorja, Vrapčanskog prigorja i Zagrebačkog prigorja,  Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju alpskom području, plesovi i glazba gradiščanskih Hrvata.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana,  Odjel tambura vodio je Tibor Bun, poznati tamburaški voditelj iz Varaždina  te Odjel tradicijskih glazbala  glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, poznati majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice.

Gost predavač bio je maestro Siniša Leopold,  dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a koji je proslavio 80 godina djelovanja. Uz njih su predavali i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora:  prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović, Kristina Benko Markovica, Miro Kirinčić, gosti iz Austrije Štefan Novak, Lydia Novak i Philipp Tyran, a sve uz pratnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Karlovčanin Miro Kirinčić već godinama sudjeluje u školama folkora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.