Prvi Karlovački

Karlovčanin Damir Šimunić prvi u Hrvatskoj prolazi 1.100 km Via Adriatica Trail s protetičkim pomagalom

20.05.2020

Mozaik

Damir Šimunić, bivši pirotehničar koji je 2008. izgubio stopalo namjerava u 55 dana proći zahtjevnu planinarsku stazu koja se proteže od krajnjeg juga Hrvatske do rta Kamenjak u Istri te tako postati prva osoba sa invaliditetom kojoj je to uspjelo

Damir Šimunić, bivši pirotehničar iz Karlovca i sadašnji ambasador Ottobock Adria trenutačno prolazi krozVia Adriatica Trail, 1.100 kilometara dugu planinsku stazu koja se proteže od Prevlake na jugu Hrvatske do rta Kamenjak u Istri, a koju je naumio prohodati u komadu i tako postati prva osoba s protetičkim pomagalom kojoj je to uspjelo  Radi se o izrazito zahtjevnoj stazi koja povezuje najatraktivnije planinske masive, vrhove i predjele duž Jadranske obale te prolazi kroz tri nacionalna parka, tri parka prirode i brojne značajne krajobraze. Ukupna visinska razlika je 41.000 metara, a dosad ju je u komadu prohodalo samo pet osoba. Damir Šimunić je prva osoba sa invaliditetom koja se odlučila na ovaj izazov, a u prvih devet dana prohodao je čak tri dionice od rta Oštra na Prevlaci do Ploča ukupne duljine 250 kilometara. Slijedi četvrta dionica, uspon na Biokovo.

-Sretan sam i uzbuđen što sam nakon, male odgode zbog pandemije, krenuo na ovu veliku avanturu. Doslovno ću upoznati dobar dio Hrvatske, a moja je filozofija da pritom uživam u prirodi i razgledavam kulturno-povijesne znamenitosti. Impresioniran sam dobrotom trail angela koji su mi pomagali na prve tri dionice te podrškom planinarskih društava. Savladavanje ove staze bi mi osobno puno značilo jer bih pomaknuo svoje granice na višu razinu što bi mi pomoglo i ubuduće pri sličnim aktivnostima. No, najveći uspjeh će biti ako i jednu osobu bila ona osoba s invaliditetom ili ne, potaknem na buduće aktivnosti u prirodi, kazao je Damir Šimunić i dodao da je ova staza izazov i za protetičko pomagalo jer ga nikada nije koristio u kontinuitetu na tako zahtjevnom terenu na kojem može doći do nepredviđenih situacija.

Damir Šimunić izgubio je stopalo 2008. godine prilikom razminiranja terena. Ubrzo nakon nesreće došao je u kontakt sa stručnjacima iz Ottobock Adria, tvrtke koja proizvodi protetička i ortotička pomagala za osobe sa invaliditetom, nakon čega je osigurao adekvatno protetičko pomagalo. Damir je vrlo aktivan i često ide na duže planinarske ture kako u zemlji tako i u inozemstvu, pa je bilo iznimno bitno pronaći tehničko pomagalo i podršku tijekom godina.

-Naša suradnja traje od 2008., praktički od prvih koraka s protetičkim pomagalom, preko planinarskih tura u Aziji, Africi, pa do ovog najvećeg izazova. Kad je Damir spomenuo da želi prehodati Via Adriaticu prvo o čemu smo razmišljali je kako proteza treba biti udobna, sigurna i izdržljiva. Naravno i da je što lakša jer je na dionici od 1.100 km bitan svaki gram težine, a pritom funkcionalnost treba biti što sličnija prirodnom kretanju uz što manju potrošnju energije. To smo s određenom optimizacijom vjerujem i postigli, rekao je Tomislav Švigir iz tvrtke Ottobock Adria, koji iza sebe ima iskustvo rada u službenom servisnom timu na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine.

Inače, proteza Triton izrađena je od karbona radi ekstremnih naprezanja i po svojoj konstrukciji pogodna za prilagodbu po neravnim terenima po kojima  će Damir Šimunić uglavnom i hodati. S obzirom da je staza vrlo zahtjevna, a u kratkom periodu se izvode iznimno zahtjevne fizičke aktivnosti, tehničari Ottobock Adria su u kontaktu s Damirom kako bi mu mogli pružiti podršku u slučaju nezgode na stazi. Inače, Damir posebno mora paziti da ne dođe do ozljeda jer će više tjedana u kontinuitetu imati opterećenje od 25 kilograma na sebi. S obzirom da je logistika, odnosno opskrba hranom i vodom na nekim dijelovima staze otežana, pomoć mu pružaju razni pojedinci, planinarski entuzijasti, trail angeli, ali i HGSS te planinarska društva. (b.o.)