Završena kampanja Ženske grupe Korak

Karlovčani u eksperimentu nisu reagirali na žrtve nasilja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Sinoć je u Ilirskoj dvorani Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" zatvorena izložba "Žene šute i skrivaju lice" te su predstavljeni rezultati socijalnog eksperimenta reakcija Karlovčana i Karlovčanki na nasilje. Organizatori su bili Ženska grupa "Korak" i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Karlovačke županije.

  -Mi smo započeli našu kampanju 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama 25. studenog, kada je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Započeli smo to s otvaranjem izložbe autora Roberta Gojevića "Žene šute i skrivaju svoje lice". Na Dan ljudskih prava, 10. prosinca, imamo zatvaranje izložbe i predstavljanje eksperimenta, izložba je bila na pet lokacija, Zorin dom, Gradska knjižnica, Dom zdravlja, Županijski sud i Područni ured Karlovac Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kazala je psihologinja Ženske grupe "Korak" Davorka Bišćan.

  U sklopu eksperimenta ženske osobe našminkane kao žrtve nasilja na petak od 11 do 12 sati hodale su frekventnim karlovačkim lokacijama tržnicom, Supernovom, Robnom kućom Karlovčankom i Promenadom. Bišćan je komentirala ponašanje Karlovčana kada su vidjeli žene, koje su glumile žrtve nasilja te je poručila je građanima da reagiraju na nasilje nad ženama.

  -Građani uopće nisu reagirali, svi su gledali svoja posla. Zabrinjavaju nas ti rezultati, želimo reći našim građanima da ne šute, ne žmire, nego da reagiraju na nasilje, jer nasilje je društveni problem, problem svih nas. Ako se svi aktivno uključimo, značajno će se smanjiti broj nasilja, rekla je Bišćan.

  Branimira Penić bila je jedna od žena, koje su glumile u eksperimentu, a istaknula je da je to bilo za nju iznenađujuće iskustvo.

  -Meni je bilo dosta iznenađujuće, osjećala sam se nevidljivo. Možda i iz razloga što sam očekivala da će biti puno više reakcija, da će ljudi reagirati, što nisu. To je bio jedan moment u mom životu, kada sam se osjećala nevidljivo, to je za mene bilo iznenađenje, kazala je Branimira Penić.

  U ime Karlovačke županije događanju je prisustvovala zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar. (b.o.)

  Foto: Dinko Neskusil