Ministarstvo unutarnjih poslova u javnu je raspravu uputilo izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja prema kojima bi se u potpunosti zabranila upotreba svih vrsti petardi tijekom cijele godine pa i tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.

Karlovčani su se izjasnili, većina je za potpunu zabranu petardi

VIŠE IZ RUBRIKE

    Prvi karlovački proveo je anketu među građanima kako bi vidio njihov stav - treba li se u potpunosti zabraniti uporaba petardi? Većina njih je za izmjenu Zakona kojim se uvodi potpuna zabrana petardi. U anketi je do sada sudjelovalo 3 022 ispitanika, njih 2 277 glasovalo je za zabranu petardi, a njih 745 je bilo protiv. Anketa je još uvijek otvorena tako da i dalje pozivamo sve da glasaju.

    Podsjetimo, podršku zabrani petardi tijekom cijele godine dalo je pet ministarstava - znanosti i obrazovanja, turizma, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva i obrta te poljoprivrede.

    -Radi sustavnog kršenja odredbi važećeg Zakona kojima su uređena pitanja prodaje i uporabe petardi i redenika kategorije F2 i F3, s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi, a posebno osoba mlađih od 18 godina, predloženim izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje se prodaja, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe. Također, iako je Zakonom zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2 i F3 osobama mlađim od 18 godina, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, najčešće ozlijeđene osobe su upravo osobe mlađe od 18 godina, a sve ozljede nastale su od uporabe petardi i redenika iz navedenih kategorija. S tim u vezi, u periodu od 15. prosinca 2017. do 8. siječnja 2018. godine, od uporabe petardi ozlijeđeno je 16 osoba, od čega petero djece mlađe od 14 godina, a od 15. prosinca 2018. do 8. siječnja 2019. godine ozlijeđene su 23 osobe, od čega 6 djece, stoji na stranicama MUP-a.

    U mnogim europskim državama korištenje pirotehnike dopušteno je samo na Silvestarsku noć, i to čak u određenom rasponu sati, a prodaja pirotehnike dopuštena samo od 29. do 31. prosinca, no nikako ne u blizini bolnica, dječjih i staračkih domova, škola, crkava i povijesnih građevina.

    Prijatelji životinja ukazuju da trenutačni prijedlog zakona predstavlja pomak prema miru i sigurnosti, odnosno zaštiti ljudi i životinja, no da bi u njemu trebalo izmijeniti i mogućnost potpuno nelogične i neopravdane upotrebe pirotehnike 27., 28., 29. i 30. prosinca jer se tada ništa ne obilježava, iako opravdanja, naravno, nema ni za 31. prosinca i 1. siječnja. (ma)