Hostel Karlovac

Karlovački umirovljenici uživali u Hostelu Karlovac u Selcu

VIŠE IZ RUBRIKE

Umirovljenici u Selcu

Zahvaljujući Gradu Karlovcu već treću godinu za redom članovi Kluba umirovljenika i Matice umirovljenika, dva put godišnje ostvaruju osmišljene i planske izlete u Selce

Zahvaljujući Gradu Karlovcu već treću godinu za redom članovi Kluba umirovljenika i Matice umirovljenika, dva put godišnje ostvaruju osmišljene i planske izlete u Selce u Hostel Karlovac koji je smješten na prekrasnoj liburnijskoj obali  između agrarnog zaleđa te vrsnih majstora klesara  i graditelja koji su živjeli u Selcima, a u blizini povijesnog  frankopanskog kaštela Crikvenice. Na putovanju nas prate učenici Medicinske škole Karlovac i njihovi mentori, a u hostelu dočekuju ljubazni domaćini na čelu s brižnim direktorom Dariom Smojverom.

Programska djelatnost ciljano je osmišljena  svake godine novim tematskim predavanjima koji se odnose na pomoći i pojašnjenima o čestim bolestima starije populacije vezanih za osteoporozu, kostolome, šećerne, krvožilne i srčane bolesti s uputstvima pomoći i samopomoći te pravima i mogućnostima ostvarenja liječenja u okviru HZZO-a i socijalnih službi. Predavanja prate radionice od kojih je upečatljivo vedro bilo rješavanje psiholoških zadataka...ili pak  prisjećanje na pomoć pri pokušaju oživljavanja unesrećenog, jer je ovogodišnja radionica održana u okviru obilježavanja Svjetskog dana srca u rujnu. Poučnu radionicu prve su godine osmislili djelatnici hostela predavanjem o ljekovitim biljkama koje rastu u njihovoj okolici te pripravcima raznih sokova i čajeva.

A dan započinje ranojutarnjim mjerenjem krvnog tlaka, šećera, po nekad i saturacije, koje vrlo nježno i s dužnom pažnjom obavljaju učenici Medicinske škole. Po nekada "ta djeca", kako ih mi nazivamo, osmišljavaju i vježbe prilagođene našoj dobnoj skupini. Ali ove godine nakon obavljenih medicinskih tretmana, naša dopredsjednica Kluba umirovljenika Željka Cindrić preuzela je zadaću i odgovornost da vježbama disanja i vježbom za pokretljivost udova i kičme olakša kretanje. Ona to zaista odrađuje profesionalno.

Obilan doručak, ručak i večera prilagođeni našoj dobnoj skupini te čistoća svih prostorija, ljubaznost, uslužnost i brzina sa ciljem da se zadovolje sve naše potrebe, odlika su svih djelatnika hostela.

Međutim, ove nas je godine posjetio tajnik Kluba umirovljenika gospodin Romeo Štokić i najavio iznenađenje koje je bilo ostvareno u večernjim satima nastupom  dua Happines koji je zadovoljio sva naša očekivanja, od folka, do starogradskih pjesama i popularnih šlagera. Večernji ushit završio je sjajnim vatrometom i započela je mirna noć posljednjeg dana boravka.

A, mi? Pogledavali smo u nebo očekujući tople dane vikenda što se i ostvarilo, te smo mogli zadovoljiti i naše potrebe za kupanjem u bistrom moru u Selcu ali i zadovoljiti potrebu za hodanjem do Crikvenice i natrag, šetnicom koja povezuje oba mjesta, upijajući mirise mediteranske vegetacije i dišući more zdravlja te nakon trogodišnjeg posjeta s trodnevnim odmorom u Hostelu Karlovac svim djelatnicima možemo uputiti iskrenu zahvalu na trudu i angažmanu.

Napisala Marinka Mužar