Razgovor: Zoran Cicvara, predsjednik i trener Kickboxing kluba "Tigar"

"Karlovački turnir četvrto je po veličini kickboxing natjecanje u Europi"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Kickboxing klub "Tigar" Karlovac i Hrvatski kickboxing savez organizirali su nedavno u Karlovcu Europski kup u kickboxingu "Karlovac Open 2019". Na natjecanju je nastupio 1.871 natjecatelj iz 170 klubova iz 31 zemlje. Natjecanje je održano u dvije dvorane, u Sportskoj dvorani na Rakovcu i u dvorani Ekonomsko-turističke škole. Europski kup održan je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Središnjeg državnog ureda za sport, Hrvatskog olimpijskog odbora, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Odlukom Međunarodnog olimpijskom odbora kickboxing je postao olimpijski sport, pa je time i ovaj turnir dobio na težini. Okupili su se u Karlovcu brojni vrhunski sportaši, pa je natjecanje bilo izuzetno kvalitetno. Razgovarali smo s prvim čovjekom karlovačkog kickboxingom Zoranom Cicvarom o organizaciji ovog velikog natjecanja, o budućnosti kickboxingu i planovima kluba za ovu godinu.

  Europski kup u kickboxingu najveći je sportski događaj u Karlovcu. Kako je sve prošlo ove godine?

  -Europski kup u kickboxingu "Karlovac Open 2019" najveći je međunarodni sportski događaj u našem gradu ove godine. Nastupilo je 1.890 natjecatelja iz 170 klubova iz 31 zemlje. To je po svojoj veličini četvrti kickboxing turnir u Europi, a najveći u ovom dijelu Europe. Ono što treba istaknuti je da je posebnost našeg turnira veliki broj stranih natjecatelja, kojih je bilo 1.400, a domaćih 490. To je pokazatelj koliko je turnir bio jak. Naši klubove dovode samo najbolje natjecatelje, koji se mogu uključiti u borbe za medalje. Na turniru su sudjelovali natjecatelji iz pedeset domaćih klubova.

  Organizacija ovako velikog turnira je opsežan i naporan posao. Kakvi su dojmovi i osjećaji?

  -Organizacija turnira traje cijelu godinu, a vrhunac posla počinje deset dana prije početka natjecanja. Moram priznati da sam izuzetno iscrpljen i trebat će mi još neko vrijeme da se oporavim. Moram priznati da su mi pomogli članovi kluba, roditelji i brojni volonteri. Prije turnira imao sam veliki broj poziva, trebalo je riješiti puno stvari. Nakon turnira dva, tri dana smo spremali opremu i stvari, te rješavali sve što je ostalo za odraditi.

  Već godinama vaš osnovni problem je smještaj brojnih natjecatelja. Kako je bilo ove godine?

  -Ove godine uspjeli smo većinu sudionika smjestiti na području grada Karlovca i Karlovačke županije. 200 natjecanja ipak smo morali smjestiti u Zagrebu, no ta brojka je prošle godine bila puno veća, oko 500. Uspjeli smo većinu smjestiti u Karlovačkoj županiji, grad Karlovac bio je pun, svi smještajni kapaciteti bili su popunjeni. To me čini ponosnim, jer smo moj tim i ja učinili jednu veliku stvar. Karlovac je tri dana bio živ, gosti iz 31 zemlje bili su na ulicama, razgledavali naš grad i potrošili nešto novaca. Kod smještaja značajnu podršku pružili su mi Turistička zajednica grada Karlovca i Turistička zajednica Karlovačke županije.

  Natjecanje je održano u dvije dvorane, bilo je dosta posla za vrijeme samog natjecanja. Kakve su bile reakcije sudionika?

  -Natjecanje u dvije dvorane već je uhodano. Sve se odvije u Sportskoj dvorani na Rakovcu i dvorani Ekonomsko-turističke škole. Zbog velikog broja natjecatelja, ne bi mogli turnir odraditi u jednoj dvorani. Ovako u dvije dvorane nema pritiska, sve ide prema satnici. Treneri i voditelji ekipa bili su zadovoljni odvijanjem turnira. Svi gosti bili su izuzetno zadovoljni uvjetima za natjecanje, a posebno su pohvalili izgled Sportske dvorane na Rakovcu. Naša dvorana više nije moderna, ali mi smo je zaista lijepo uredili. Bilo je jako puno fotografiranja, uz slikanje na postolju, postavili smo roler sa znakovima natjecanja i našeg kluba i to je bilo omiljeno mjesto za fotografiranje.

  Hoće li Europski kup u Karlovcu jednog dana prerasti u Svjetski kup?

  -Razgovarao sam s predsjednikom Svjetske kickboxing federacije, mojim prijateljem Ircem Royom Bakerom i on je istaknuo da je Europski kup odlično natjecanje, a da će se broj natjecanja Svjetskog kupa smanjiti sa sedam na pet, pa neće moći upasti neko novo natjecanje. Turnira Europskog kupa tijekom godine ima tri ili četiri. Imati natjecanje Europskog kupa u jednom olimpijskom sportu zaista je velika stvar. To je druga razina, mi ćemo zadržati Europski kup, jer dobro radimo i za svoj rad dobili smo brojne pohvale. Mi smo još uvijek limitirani i smještajem.

  Koje su promjene najavljene u kickboxingu od kako je postao olimpijski sport?

  -Bit će velikih promjena, smanjit će se broj disciplina. To je definitivno. Koje će discipline ostati, to se još ne zna. To će odlučiti Skupština Svjetske kickboxing organizacije. Želimo biti konkurentni ostalim olimpijskim sportovima, da se više neće moći reći da imamo previše svjetskih prvaka. Iako neki sportovi imaju više disciplina od nas. Razgovaramo puno o tome. Sada kada smo postali olimpijski sport, sve bi se federacije trebale pripojiti WAKO federaciji, a ima naznaka da će se to dogoditi, jer svi žele biti u olimpijskom sportu. Tada će WAKO biti jedna jaka federacija, a svima je u interesu da se to dogodi. Cilj je da se sve kickboxing federacije spoje u jednu. WAKO je i sada jak, okuplja tridesetak zemalja.

  Organizacija je bila u prvom planu na karlovačkom turniru, jeste li uopće stigli pratiti svoje natjecatelje?

  -Trčao sam koliko sam mogao, moja kćer Lucija je uskakivala i pomagala našim borcima. Nama nije ovo natjecanje bitno rezultatski, već organizacijski. Nije bilo prioritetno ostvariti neke rezultate, članovi kluba radili su i pomagali. Cilj je bio zaraditi sredstva za putovati na natjecanja. Mi svaki vikend idemo na neki turnir, jer moramo vratiti svima onima, koji su bili na našem turniru. Profitirali smo, ali bi mogli i više. Bilo bi idealno kada bi od ovog turnira imali novaca za cijelu sezonu. Možda jednog dana i bude tako.

  Ove ste godini dobili i dobru potporu, čini se da su mnogi uočili važnost vašeg turnira. Jeste li ove godine zadovoljni podrškom?

  -Mislim da je to jedini put, shvatili su svi da mi radimo nešto što je dobro, uvidjeli su svi da je turnir tradicionalan, da je kvalitetan i masovan. Imali smo ove godine podršku od svih, od gradonačelnika, Grada Karlovca, Karlovačke sportske zajednice, Karlovačke županije, Zajednice sportova Karlovačke županije, Turističke zajednice grada Karlovca i Turističke zajednice Karlovačke županije. Mnogi su nam pomogli ove godine, sada je puno bolje nego prije nekoliko godina. Dosta toga smo dobili besplatno.

  Što vas očekuje u ovoj godini?

  -Očekuju nas u ovoj godini brojna natjecanja. Ići ćemo po cijeloj Europi na razne turnire. Naši borci željni su natjecanja. Moramo vratiti svima onima, koji su bili kod nas na našem natjecanju. Očekuju nas brojna putovanja i vjerujem rezultatski uspjesi.

   

  Branko Obradović