Prvi Karlovački

„Karlovački put pčela“: Grad parkova idealan je za urbano pčelarstvo

Autor: Ksenija Begović

14.05.2022

Mozaik

„Karlovački put pčela“ još je jedna zanimljiva turistička tura u režiji Udruge turističkih vodiča Bastion koju su danas pripremili za Karlovčane. Putem pčela vodi Marjeta Trkman Kravar koju su posjetitelji navikli vidjeti kao caricu Mariju Tereziju, a danas su je imali prilike vidjeti i u „civilnom“ izdanju.

Ideju je dobila u susjednoj Sloveniji, a Karlovac je po njezinom mišljenju idealan za pčelarsku turu iz nekoliko razloga.

Obzirom da sam sve češće u Karlovcu i vidim te prekrasne parkove, a kako se Karlovac diči da je grad parkova došla sam na ideju da educiramo i osvješćujemo ljude da tu žive i kukci oprašivači koji nam znače život. I Karlovac je idealno mjesto za to. Rodom sam iz Slovenije i tamo je pčelarstvo hobi velikog dijela stanovništva. Posebno mi je drago da su razvili pčelarenje u gradovima, Ljubljani, Mariboru i Novom Mestu, a kad sam prošla te pčelarske putove po gradovima odmah mi je sinula ideja da tu dobru praksu prenesem i u Karlovac.

Marjeta Trkman Kravar jedini je registrirani pčelarski vodič u Hrvatskoj, a licencu je stekla u Sloveniji. Pčelarstvo je, kaže, uobičajeno u europskim metropolama, Parizu, Beču, Berlinu… Međutim, pčelama je u Hrvatskoj, slikovito rečeno, zakonom zabranjen pristup u gradove pojasnila je Marjeta.

Naše zakonodavstvo u Hrvatskoj to još ne dozvoljava direktno. Još uvijek su pčele u gradovima zabranjene jer spadaju u stoku, a stoka se ne smije držati u gradovima. S druge strane želja nam je da potaknemo ljude na sijanje medonosnog bilja, na balkonima, okućnicama, postavljanje hotela za kukce, da se ljudi osvijeste i da se ne plaše kukaca koji nam toliko koriste, dodala je.

Tura „Karlovački put pčela“ prigodno je vezana i uz skori Svjetski dan pčela, a njegovo obilježavanje, rekla je Marjeta, možemo zahvaliti Slovencima.

Slijedeći petak, 20. svibnja petu godinu slavimo Međunarodni dan pčela. Inicijativu kod Ujedinjenih naroda je potaknuo Pčelarski savez Slovenije, a 20. svibanj su odabrali kao datum rođenja pionira suvremenog pčelarenja, Antona Janše, rodom Slovenca, a koji je bio dvorski pčelar kod carice Marije Terezije, kazala je Marjeta Trkman Kravar.

Ukoliko ste zanimljivu današnju turu propustili, iz Udruge Bastion planiraju je uvrstiti u neki od slijedećih kalendara pa pratite najave.