Prvi Karlovački

Karlovački ogranak Matice hrvatske predstavio novi broj časopisa “Svjetlo”

05.02.2019

Kultura

Glavna i odgovorna urednica Irena Lukšić istaknula da novi broj "Svjetla" nudi niz novosti

Ogranak Matice hrvatske Karlovac organizirao je danas u Gradskom kazalištu Zorin dom predstavljanje novog broja časopisa “Svjetlo”. Radi se o drugom dvobroju za 2018. godinu, a to je drugi cjeloviti broj nove redakcije kojoj je na čelu glavna i odgovorna urednica Irena Lukšić. Urednica je rekla nešto više o novom broju.

-Novi broj Svjetla donosi nove materijale u smislu novih žanrova za časopis, novih pogleda na grad, jer ovo je gradski časopis, nove suradnike i nove tekstove s prošlogodišnjeg simpozija o Slavku Mihaliću. Malo je dugo ovaj broj izlazio, premda nije bilo nikakvih poteškoća s tekstovima, baš naprotiv, bilo je viška. Malo smo se zanijeli, pa se previše toga naslagalo, no ubrzo smo to nivelirali i onda je sve to složeno i to baš kad su bile gužve oko Božića i Nove godine. Nismo htjeli tada ljude inkomodirati, pa ih zvati da dođu, nego smo sada u veljači, kada se smirila atmosfera, kada su ljudi željni izlaska, ponudili novo Svjetlo, kazala je Irena Lukšić.

Glavna i odgovorna urednica Irena Lukšić navela je neke novosti koje su napravljene, te istaknula i neke teme iz novog broja.

-Proširili smo rubriku prikaza knjiga i recenzija, to nam je uvijek falilo, ali morali smo predstaviti i knjige autora koji nisu iz Karlovca. To ima i logike, jer su u karlovačkoj knjižnici knjige svih mogućih autora. U novom broju su i tipično karlovačke teme, o pojedinim tvornicama i slično. Čini mi se da je uspostavljena ravnoteža između univerzalnih tema i čisto karlovačkih tema, rekla je Irena Lukšić.

Predstavljanju novog broja Svjetla prisustvovali su gradonačelnik Damir Mandić, zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić i u ime Karlovačke županije zamjenica župana Martina Furdek Hajdin. (b.o.)

Foto: Igor Čepurkovski