Njihova hrana je žito, a i kruh koji im građani donose opet je na bazi žita. To je primjereno što se i vidi po njima jer nema nekakvih neželjenih posljedica, objašnjava veterinar Davorin Mikešić

Karlovački labudovi došli prezimiti i udomaćili se na Korani

VIŠE IZ RUBRIKE

  Labudovi na Korani prije tridesetak godina bili su neuobičajen prizor, budući da su se tada u većem broju tek pojavili na ovom području. Sada su već uobičajeni  i prihvaćeni stanovnici, a osim na Korani nađe se pokoji par i na Kupi, dok je veći  broj i na draganićkim ribnjacima.

  Upitali smo u Veterinarskoj stanici Karlovac prate li oni populaciju labudova, ali kako nam je rekao direktor Davorin Mikešić, to nije u njihovoj ingerenciji.

  - Mi zapravo nemamo ingerencije nad praćenjem labudova, jedino ako nam građani dojave da je ptica bolesna ili je  donesu ozlijeđenu u našu ambulantu za male životinje. Interveniramo  ako imamo dojavu da je životinja uginula. U tom slučaju Higijeničarska služba bi trebala uginulu pticu pokupiti, dostaviti nama, a mi je onda šaljemo na analizu u Veterinarski institut, objašnjava Mikešić.

  Što se pak tiče praćenja populacije labudova Mikešić kaže da po njegovim saznanjima to rade ornitolozi pri studiju biologije na Prirodoslovno matematičkom fakultetu koji su zaduženi za praćenje divljih ptica.

  Iako ptice selice dio labudova pojasnio je direktor Veterinarske stanice trajno se nastanio na ovim područjima. Smatra da je većina ptica na Korani zapravo stalno nastanjena.

  -Oni iz sjevernijih krajeva, primjerice Sibira i unutrašnjosti Rusije idu na jug kad je jaka zima. Dakle u naše krajeve dolaze u jesen pred zimu. Tada im se obično broj na Korani poveća. Dio njih se pak tu udomaćio, aklimatizirali su se i ostaju tijekom cijele godine.

  Budući da ih građani vole hraniti, a najčešće kruhom Davorin Mikešić kaže da im takva hrana odgovara.

  -Njihova hrana je žito, a i kruh koji ima građani donose opet je na bazi žita. Osim toga jedu riječne trave, filtriraju vodu i tu pronađi hranu. Što se tiče hranjenja to je primjereno što se i vidi po njima jer nema nekakvih neželjenih posljedica.

  Mikešić je i kazao zbog čega su labudovi najčešće trebali veterinarsku pomoć.

  -Uglavnom smo imali intervencije zbog fizičkih ozljeda, prijelomi krila i ozljede nogu ili su znali naći zaostalu udicu koja im se zakačila u ustima.

  Foto: Dinko Neskusil