Bilo je organiziranih skupina, ali i pojedinaca, koji su na jedan dan poželjeli biti netko drugi – vitezovi, mažoretkinje, klaunovi, leptiri, bube mare, princeze, omiljeni likovi iz filmova, crtića pa i rock legende poput Elvisa

Karlovački karneval oživio zamrli duh maškaranja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Duh maškaranja oživio je danas u gradu. Nakon malih maškara, na Karlovačkom karnevalu okupio se veliki broj malih i velikih maski. Na Trgu bana Jelačića počeli su se okupljati sat vremena prije polaska povorke. Bilo je organiziranih skupina, ali i pojedinaca, koji su na jedan dan poželjeli biti netko drugi – vitezovi, mažoretkinje, klaunovi, leptiri, bube mare, princeze, omiljeni likovi iz filmova, crtića pa i rock legende poput Elvisa. Svi su oni prošetali danas Radićevom, a potom se nastavili zabavljati u Šebetićevoj ulici. Na originalan karlovački način osudili su Princa Fašnika, a potom ga i spalili i to na Kupi.
  Kako se moglo čuti od maškara, neki su jedva dočekali prigodu da se maskiraju i da se ova tradicija ponovo oživi.
  - Bilo je vrijeme da se tako nešto organizira. Mi volimo maškare, to je naša dugogodišnja tradicija i uvijek je lijepo veseliti se i unijeti malo cirkusa u naš život, čuli smo od simpatičnog klauna(-ice).
  Na Stari je plac sletio i roj leptira. Trebalo im je mjesec dana da pripreme svoje kostime, a ovogodišnji ih je gradski maskenbal jako razveselio.
  - Dok je bi maskenbal u Karlovcu sudjelovali smo obavezno svake godine, bili smo u Samoboru, bili smo i u Rijeci jedne godine. Bilo nam je žao kad u Karlovcu nije bilo karnevala. Ovo treba podržati i na godinu treba biti još veće i svake godine sve veće. Karlovac je nekada imao predivnu povorku i znalo je biti 30 društava i imalo se što za vidjeti, rekao je gospodin Leptir.
  Odazivom na Karlovačkom karnevalu bio je zadovoljan i meštar Leo Staković, iz Inicijative mladih KAOS.
  - Meni je sjajno uopće vidjeti ovoliki broj ljudi ovdje i ovoliki broj uključenih i to je dokaz a je nedostajalo zabave, kazao je kratko prije početka povorke.
  - Situacija na trgu iznenadila je sve nas, organizatore, suorganizatore i partnere ovog karnevala. Odaziv je više nego dobar i sigurna sam da će ova manifestacija ostati trajno u Karlovcu i neće više nikad nestati, to nam je bio cilj, zato smo je i pokretali, rekla je Marina Burić, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca.
  Uz veći broj maškara okupio se isto toliki broj onih koji se nisu maskirali, nego su došli pogledati povorku. Na godinu se možda i oni ohrabre i maskiraju. (kb)