Prvi Karlovački

Karlovački gradonačelnici od 1918. do 1941. na jednom mjestu – u knjizi Radovana Radovinovića

Autor: Marta Marinović

09.07.2020

Karlovac

“Karlovački gradonačelnici i njihovo doba 1918.-1941.: Pokušaj rekonstrukcije jednog razdoblja” knjiga je koju je Karlovčanin Radovan Radovinović predstavio svojim sugrađanima. Knjiga je nastajala dugi niz godina, a autor je pomno birao, proučavao i sakupljao sve najvažnije informacije o tom razdoblju i zatim ih brižljivo pohranjivao u knjigu.

-Knjiga opisuje razdoblje od sloma Austro-Ugarske Monarhije do uspostave NDH, a tako sam ju i zvao dok je još knjiga imala radni naslov. Kako sam ju pisao, tako sam sve više shvaćao da bi knjiga mogla biti interesantna Karlovčanima jer je u tom razdoblju bilo deset karlovačkih gradonačelnika. Uz same gradonačelnike knjiga ima i dodatak, odnosno osobe koje nisu vezane uz funkciju gradonačelnika, a učinile su puno za razvoj Karlovca, od školstva, zdravstva, industrije i kulture, istaknuo nam je autor Radovan Radovinović.

Zašto je važno upravo govoriti i pisati o tom razdoblju, autor je nadodao.

-To razdoblje je jednim dijelom široj javnosti apsolutno nepoznato. Karlovac ima u svojoj publicistici ponešto knjiga o tim godinama, recimo, takve teme se mogu naći kod Marije Vrbetić, Zdravka Švegara, Bože Kovačevića i sličnih. Navedeni autori su pisali o brojnim temama toga razdoblja, ali jedno polje su izostavili – politiku, a o tome se može jako puno pisati. Razlog zašto se nije tada puno pisalo o tome je režim koji je tada vladao i onemogućavao slobodu tiskovina. Danas je priča drugačija imamo slobodu pisanja i proučavanja  o tadašnjoj politici.

 

Foto: Igor Čepurkovski