Prvi Karlovački

Karlovački baptisti i katolici ujedinjeni u molitvi

Autor: Branko Obradović

20.01.2021

Mozaik

Održano euharistijsko slavlje povodom svjetske osmine za jedinstvo kršćana

Povodom svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana slavljeno je u utorak euharistijskog slavlje te ostvaren ekumenski susret u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Misno slavlje predvodio je monsinjor Zvonimir Sekelj, kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a koncelebrirali su protojerej stavrofor Željko Pajić, grkokatolički župnik Uzvišenja svetog Križa u Karlovcu, velečasni Zlatko Golubić supsidijar i rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa monsinjor Antun Sente. Na ekumenskom slavlju sudjelovao je i pastor Baptističke crkve u Karlovcu Ladislav Ružička.

-Kršćanstvo nije religija održavanja propisa i zakona, nego susreta i suživota sa živim Bogom. To ne znači da se možemo ponašati prema svojim vlastitim mjerilima nego da prihvaćamo istine vjere i trudimo se nasljedovati Isusa u svemu što činimo onako kako to možemo u vlastitim životni prilikama. Kršćanstvo ne sputava nego oslobađa za ljubav i služenje bližnjima. U svemu što činimo trebamo gledati ne samo svoju korist, nego prije svega ono što je važno za vječno spasenje i nas i ljudi s kojima živimo, kazao je monsinjor Sekelj na početku ekumenskog liturgijskog slavlja.

Pozivajući karlovačkog baptističkog pastora Ružičku, monsinjor Sente prisjetio se nedavnog susreta u karlovačkoj bolnici prilikom posjeta oboljelih od virusa Covida 19. Susretajući se s bolesnicima monsinjor Sente je među pacijentima primijetio pastora Ladislava Ružičku te ga ohrabrio pripovijedajući mu vlastito iskustvo s Covidom 19, te mu obećao molitvu.

-Siguran sam da je pastorova molitva toga dana doprinijela većem odazivu pacijenata na molitvu kao što sam siguran da je moja molitva skratila dane bolovanja u Karlovačkoj bolnici karlovačkog pastora Ružičke te sada može s nama slaviti Gospodina, kazao je tom prigodom monsinjor Sente i pozvao pastora Ružičku da okupljenim vjernicima uputi prigodnu riječ.

-Doista Bogu sam zahvalan za taj naš susret u bolnici kao i za srdačan poziv da sudjelujem u ovoj svečanosti i u ovom zajedništvu. Pozdravljam nazočne u imenu našeg Gospodina Isusa Krista želeći mir Božji koji nadilazi svaki ljudski razum, zaželjevši jednako tako da svi ostanemo zdravi, a to znači da ne budemo zaraženi virusom grijeha koji razdvaja čovjeka od čovjeka i odvaja čovjeka od Boga za cijelu vječnost. Stoga vas pozdravljam i od srca želim da milost Gospoda našeg Isusa Krista, ljubav Boga oca i zajedništvo Duha svetoga ostane sa svima vama. Bog vas blagoslovio, rekao je karlovački pastor Ružička.

Ljepoti liturgije doprinijelo je nekoliko članova župnog zbora “Sveti Josip” uz pratnju na orguljama maestra Krešimira Klarića. (b.o.)