Zaštita prirode

Karlovačka županija pokrenula je postupak zaštite jedne od najljepših hrvatskih rijeka – Mrežnice

VIŠE IZ RUBRIKE

Javni uvid traje do 18. kolovoza

Za područje rijeke Mrežnice predviđene dvije kategorije zaštite - 'zaštićeni krajobraz' i 'spomenik prirode'

Karlovačka županija pokrenula je postupak zaštite jedne od najljepših hrvatskih rijeka – Mrežnice.

Stručnu podlogu izradio je Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva održivog razvoja i gospodarstva, a prvi javni uvid u taj dokument održan je jučer Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa.

Za područje rijeke Mrežnice predviđene dvije kategorije zaštite: 'zaštićeni krajobraz' i 'spomenik prirode'.

U cijeli postupak zaštite, koji se donosi na županijskoj razini, uključeni su gradovi i općine, te nevladine organizacije, a županica Martina Furdek Hajdin pozvala je i sve zainteresirane građane da nakon uvida daju svoje prijedloge i komentare.

-O zaštiti Mrežnice govori se desetljećima, a mi koji živimo uz nju znamo da je stanje sada lošije nego što je bilo prije. Ovom zaštitom želimo dobiti alate da se suočimo s činjenicama. Zaštita nije zabrana, zaštita znači samo uvjete ponašanja u prostoru u kojem živimo. Moramo napraviti sve, mi koji djelujemo u javnom sustavu, da upravljamo resursima najbolje što možemo, jer imamo odgovornost prema onima koji dolaze poslije nas, nemamo pravo riskirati, poručila je Furdek Hajdin.

Sljedeće javnog izlaganje održat će se u četvrtak, 27. srpnja, u 14 sati u prostorijama kino dvorane Pučkog otvorenog učilišta Slunj. Podsjećamo da javni uvid traje do 18. kolovoza 2023. godine.

Stručna podloga, prijedlozi odluka i kartografski prikazi dostupni su u prostorijama Karlovačke županije, Jurja Križanića 11, svakim radnim danom od 8 do 14 sati, kao i na internetskim stranicama Karlovačke županije.

OBAVIJEST o provođenju javnog uvida o prijedlogu Odluke o proglašenju Spomenika prirode „Mrežnica-Tounjčica” i prijedlogu Odluke o proglašenju Značajnog krajobraza „Mrežnica”