Iz Karlovačke županije navode kako udruga Pan- za zaštitu okoliša i prirode namjerno u javnost plasira neistinite i zlonamjerne informacije.

Karlovačka županija oplela po udruzi Pan: Šire neistinite i zlonamjerne informacije, sustavno radimo na pronalasku najboljih rješenja

VIŠE IZ RUBRIKE

  -Istupima udruge „Pan“ – za zaštitu okoliša i prirode javnost se informira zlonamjerno i neobjektivno te se bez osnove upućuje na nestručan i nesavjestan rad javnih institucija svih razina, posebno Karlovačke županije, reakcija je koja je pristigla iz Karlovačke županije.

  Naime, iz Karlovačke županije kažu kako se u medijima namjerno plasiraju neistinite informacije pa su tim povodom odlučili reagirati.

  -U vezi napisa o ˝Pobjedi Eko Pana˝ nakon što je Visoki Upravni sud poništio prvostupanjsku presudu Upravnog suda, drugostupanjsko rješenje Ministarstva te Rješenje Karlovačke županije, prava istina je da je nepravomoćno Rješenje protiv kojeg se vodila pravna bitka postalo ˝bezvrijedan akt“, još u svibnju 2014. godine jer je tada stupila na snagu nova zakonska regulativa. Presuda Visokog upravnog suda donesena je nakon duge 4 godine. Ponavljanje postupka prema propisima koji su vrijedili u vrijeme donošenja rješenja kako stoji u presudi, nije moguće niti bi imalo smisla. To se odnosi i na sva ostala nepravomoćna rješenja za izgradnje hidroelektrana koja su izdana od strane Županije prema tadašnjim propisima. Daljnje i ponovljene postupke investitori MHE nikada nisu pokrenuli.  Zaključno i slikovito rečeno, udruga ˝ Pan˝ maestralno je očistila lanjski snijeg u srpnju na Foginovom kupalištu u Karlovcu!

  Udruga Pan više puta je u javnost  kažu plasirala netočne informacije o presušivanju i uništavanju Šušnjarovog slapa kao posljedicu izgradnje ˝MHE Dabrova dolina 1˝. Međutim, već i u dokumentaciju za izgradnju MHE navodi se kako slap presušuje za niskih vodostaja. Kao dokaz priložili su i  nekoliko fotografija iz perioda prije i nakon izgradnje MHE, koje možete pogledati i u našoj galeriji.

  Navode kako je zbog sumnji u zakonitost postupaka po prijedlogu pučke pravobraniteljice pokrenut  upravni nadzor nad predmetom županijskog odjela MHE "Dabrova dolina 1˝.  Ministarstvo zaštite okoliša i energetike utvrdilo je da nema povreda propisa, ni formalnih ni materijalnih, kao niti nepravilnosti zbog kojih bi rješenje trebalo biti ukinuto ili poništeno.

  -Od 2014. godine vođenje okolišnih postupaka te izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola za HE u nadležnosti je ministarstava, a ne županija. Stoga je navođenje kako Karlovačka županija ˝pere ruke kao Poncije Pilat˝ izrazito zlonamjerno i netočno. Potpuno suprotno, Županija se aktivno zalaže za brisanje planiranih lokacija hidroelektrana s akumulacijama iz Prostornog plana Karlovačke županije. Sustavno se radi na pronalaženju najboljeg mogućeg rješenja i uspostavi ravnoteže između potreba suvremenog čovjeka u njegovoj svakodnevici s jedne strane te očuvanju i zaštiti prirode i okoliša s druge strane.

  Ističu i kako nažalost iskustvo pokazuje kako se pojedini predstavnici civilnog društva nerijetko uključuju tek na kraju postupka ili čak nakon izgradnje, bez sudjelovanja u raspravama kada je predviđeno njihovo najaktivnije uključivanje. Komunikacija koja se isključivo odvija putem medija ne upućuje na dobronamjernost niti ima smislenog učinka, zaključuju. (vb)