Prvi Karlovački

Karlovačka županija odlikaš! Dobili peticu za transparentnost

Autor: Ivica Pilaković

12.07.2022

Županija

Karlovačka županija službeno je zaprimila priznanje za proračunsku transparentnost za razdoblje 2021. –  travnja 2022., a koje je dodijeljeno od strane Instituta za javne financije.

Ovo priznanje potvrda je kvalitetnog rada županijskog Upravnog odjela za financije koji je pravovremeno objavio ključne proračunske dokumente. Na taj način, dan je je doprinos da Karlovačka županija bude ocijenjena ocjenom 5 kao najvišom razinom transparentnosti te se svrsta u razred odlikaša.

Kako navode u Institutu za javne financije, prosječna proračunska transparentnost svih hrvatskih županija, gradova i općina – izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama – iznosi 4,5 od mogućih 5. Sve županije objavile su svih 5 traženih dokumenata, prosjek gradova je 4,7, a općina 4,4. No, još uvijek 19 gradova i 92 općine ne objavljuju ni sva tri dokumenta koje su po zakonu obvezni objavljivati, dok 14 gradova i 124 općine ne objavljuju dva dokumenta koje im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati. Dvije općine nisu objavile nijedan proračunski dokument. Sama objava ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati tek prvim, ali temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese.

Uz Karlovačku županije još je nekoliko županija ocijenjeno ocjenom pet: Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavska, Dubrovačko – neretvanska, Istarska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Ličko-senjska, Međimurska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Primorsko-goranska, Sisačko-moslavačka, Splitskodalmatinska, Šibensko-kninska, Varaždinska, Virovitičkopodravska, Vukovarsko-srijemska, Zadarska, Zagrebačka.

Što se tiče jedinica lokalne samouprave, svih pet gradova Karlovačke županije te općine Bosiljevo, Cetingrad, Draganić, Kamanje, Lasinja, Netretić, Rakovica, Ribnik, Saborsko, Vojnić i Žakanje ocjenjeni su ocjenom odličan.