Među pet vodećih

Karlovačka županija među vodećima po padu nezaposlenosti i rastu plaća

VIŠE IZ RUBRIKE

Dobri rezultati

Prema podacima DZS-a Županija je imala jedan od najvećih rasta neto plaća u drugom tromjesečju, za 13,2 posto na godišnjoj razini, pri čemu je najveći rast primijećen u lipnju

Sa 6,4 posto manjom nezaposlenošću u kolovozu u odnosu na isti mjesec lani, Karlovačka županija je bila u vodećih pet županija, od ukupno 14 u koliko je smanjena nezaposlenost na godišnjoj razini. I prethodnih je mjeseci Županija imala jedan od najvećih padova nezaposlenosti u odnosu na lani, no kao i u drugim županijama, postupno se na mjesečnoj razini povećava. Najviše zapošljavanja bilo je u kolovozu u prerađivačkoj industriji. Županija je bila i među vodećima po rastu plaća u drugom tromjesečju.

Prema proračunskoj analizi portala zupan.hr naša županija je i među vodećima po potporama poduzetnicima.

Na kraju kolovoza 2023. godine u evidenciji zavoda za zapošljavanje Karlovačke županije tj. Područnog ureda Karlovac, bilo je evidentirano 2.336 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 85 nezaposlenih osoba ili 3,8%. U odnosu na kolovoz 2022. godine došlo je do smanjenja nezaposlenosti za 6,4% tj. za 160 nezaposlenih osoba. Od ukupnog broja nezaposlenih 1.431 (61,3%) je žena, a 905 (38,7%) muškaraca. U odnosu na prošli mjesec udio nezaposlenih žena se povećao, odnosno udio muškaraca smanjio za 1,4 postotna boda. U odnosu na isto razdoblje prošle godine udio nezaposlenih žena se smanjio, odnosno udio muškaraca povećao za 2,6 postotnih bodova, pokazuje analiza HZZ-a Karlovačke županije.

Najviše je u evidenciji bilo osoba srednje radne dobi (od 30 do 49 godina starosti). Od ukupnog broja nezaposlenih prvi put zaposlenje je tražilo njih 464 (19,9%) što je smanjenje udjela od 0,4 postotna boda u odnosu na prethodni mjesec te 1,3 postotna boda više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Osobe sa završenom srednjom školom za trogodišnja zanimanja, KV i VKV zanimanja najbrojnije su na evidenciji Zavoda (703 ili 30,1%), zatim slijede osobe sa završenom četverogodišnjom srednjom školom i gimnazijom (599 ili 25,6%) te osobe sa završenom osnovnom školom (501 ili 21,5%). Najmanje je nezaposlenih osoba sa završenim prvim stupnjem fakulteta, stručnim studijem i višom školom (155 ili 6,6%).
Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba krajem kolovoza 2023. bio je na području ispostave Karlovac (1.047 ili 44,8% od ukupnog broja u PU Karlovac), u ispostavi Ogulin (561 ili 24,0%), u ispostavi Duga Resa (264 ili 11,3%) te u ispostavi Slunj (221 ili 9,5%). Najmanje je nezaposlenih bilo u ispostavi Vojnić (117 ili 5,0%) te ispostavi Ozalj (126 ili 5,4%). U usporedbi s istim mjesecom 2022. godine, evidentirana je nezaposlenost
smanjena u svim ispostavama, a najviše u ispostavama Slunj (21,1%) i Vojnić (17,6%).

Ukupno su u kolovozu 2023. iz evidencije nezaposlenih izašle 253 osobe što je za 1,2% manje nego u kolovozu 2022. godine. Od toga je zaposleno 169 osoba, više ih se zaposlilo na  temelju zasnivanja radnog odnosa i to ponajprije u prerađivačkoj industriji.
Inače, prema podacima za prošlu godinu Karlovačka županija bila je također u top pet po padu nezaposlenosti na godišnjoj razini, za 16,5 posto.

Prema podacima DZS-a Županija je imala jedan od najvećih rasta neto plaća u drugom tromjesečju, za 13,2 posto na godišnjoj razini, pri čemu je najveći rast primijećen u lipnju.

Karlovačka županija je uvela jednu novu mjeru za svoje poduzetnike pa tako financira dokumentaciju  za izgradnju fotonaponske elektrane za vlastite potrebe. Riječ je o novom Programu potpora male vrijednosti, vrijednom ukupno 100 tisuća eura, a poduzetnici mogu dobiti do maksimalno 7 tisuća eura. Prvi ugovor potpisan je neki dan.

Inače, spomenuta proračunska analiza portala župan.hr pokazala da je u 2021. godini (zadnje dostupni podaci o izvršenju proračuna za sve županije) Karlovačka županija izdvojila za subvencije poduzetnicima 0,18 posto proračuna, što ju je svrstalo u vodećih pet županija.

Prije tri  godine s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak i 7 poslovnih banaka potpisan je Ugovor o poslovnoj suradnji u provedbi nekoliko programa kreditiranja: „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“, „Investicije privatnog sektora“ i „Obrtna sredstva“. U sklopu tih programa, Karlovačka županija subvencionira kamatnu stopu korisnicima kredita u visini 2 % ,fiksno, za cijelo vrijeme trajanja kredita.

Od početka provedbe tih Programa do sada, kroz subvenciju kamate realizirani su projekti ukupno vrijedni  gotovo 1,8 milijuna eura.

Uz subvencioniranje kamata, Karlovačka županija u 2022. godini provela je Javni poziv za prijavu projekata za sufinanciranje temeljem Programa unaprjeđenja gospodarstva Karlovačke županije. Na Javni poziv za unapređenje gospodarstva pristigle su ukupno 92 prijave, a odobreno je 66 projekata u ukupnom iznosu od 92 tisuće eura.

-Smatram da javni sektor mora biti potpora gospodarstvu. To i radimo, nastojeći se uvijek prilagođavati potrebama gospodarstva, ali i suvremenim trendovima. Posljednjim Javnim pozivom želimo povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, i poslati poruku poduzetnicima da smo kvalitetan, brz i učinkovit javni servis koji im stoji na raspolaganju za osmišljavanje novih ideja i pokretanje novih projekata“, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, a objavio portal: zupan.hr.