Turistički rezultati Karlovačke županije

Karlovačka županija godinu završila u turističkom plusu

VIŠE IZ RUBRIKE

    Prema izvoru eVisitor Karlovačka županija završila je 2019. godinu u turističkom plusu te bilježi konstantan rast dolazaka i broja noćenja turista.

    U 2019. godini u Karlovačkoj županiji realizirano je 365.924 dolazaka i 637.756 noćenja. Na godišnjoj razini to je porast od 2,97 posto u dolascima i 2,65 posto u noćenjima, što su otprilike postotci koji su se prošle godine ostvarili na razini Republike Hrvatske. U strukturi gostiju 89 posto čine strani gosti, dok domaći gosti čine 11 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Analiza noćenja po vrstama objekata za smještaj pokazuje da se najveći broj noćenja realizirao u objektima u domaćinstvu, zatim u kampovima, a na 3. mjestu su hoteli, što je očekivano jer je takva i struktura smještajnih objekata. Zahvaljujući ulaganjima privatnog sektora, tijekom 2019.godine povećao se broj ležajeva, za ukupno 1244 ležaj u svim oblicima smještaja, tako da se u Karlovačkoj županiji trenutno raspolaže s ukupno, hoteli, kampovi, objekti u domaćinstvu, 9.560 ležaja. Tradicionalno, najviše stranih gostiju dolazi iz Njemačke s 15 posto udjela u ukupnim noćenjima, a zanimljivo je da najveći porast u broju dolazaka i noćenja imaju domaći gosti, koji su u 2019.godini imali porast od 17 posto.
    Promatrano po dobnim skupinama, najviše dolazaka i noćenja ostvarili su mladi od 19 do 30 godina, ali su gosti u dobi od 60 godina i više ostvarili najveći porast, od 10 posto u odnosu na 2018. godinu. Činjenica je da samo 15 posto dolazaka čine organizirani, agencijski, dolasci, dok 85 posto gostiju dolazi individualno. Već niz godina najviše se noćenja realizira na području općine Rakovica, 48 posto ukupnih noćenja, ali zato grad Karlovac ima najveći porast 15,9 posto u dolascima i 19,7 posto u noćenjima. Ono što posebno predstavlja izazov i prostor za rast i razvoj je duljina boravka u županiji, koja je i nadalje 1,74 dana. Gledano pojedinačno, gosti najdulje ostaju na području Slunja i područja Turističke zajednice "4 Rijeke", gotovo 2 dana, 1,99 dana. Činjenica, da posljednjih pet godina kontinuirano raste broj smještajnih objekata, pa time i ležajeva, da se broj noćenja u tom razdoblju udvostručio, predstavlja poticaj i motiv da se i dalje radi na implementaciji projekata navedenih u akcijskom planu Strategije razvoja turizma, što je preduvjet za još bolje turističke rezultate u budućnosti. (b.o.)