Sufinanciranje predškolskog obrazovno-odgojnog programa u ruralnim područjima

Milijun i 100 tisuća kuna za program vrtića u općinama Karlovačke županije

VIŠE IZ RUBRIKE

    Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odobrilo je sredstva za sufinanciranje predškolskog obrazovno-odgojnog programa u ruralnim područjima za općine na području Republike Hrvatske. Više je o ovom programu rekla zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar.

    -Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku raspisalo je poziv za predškolski odgoj i obrazovanje, odnosno vrtiće. Po prvi put je raspisan natječaj kojim se sufinancira program po djetetu, dakle po petsto kuna pojedinačno za svako dijete u ruralnim područjima za općine na području Republike Hrvatske, koje su indeksa razvijenosti od prve do četvrte skupine. Vrtića ima više u urbanim sredinama, u gradovima, međutim u općinama ne, jer je kapacitet općina niže raspoloživ za predškolski program, odnosno za vrtiće. Iz tog razloga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku sufinancirat će po djetetu petsto kuna mjesečno i to maksimalno do pedesetoro djece, odnosno dvije odgojno-obrazovne skupine, kazala je zamjenica župana Vesna Hajsan-Dolinar.

    Značajna sredstva stigla su i u Karlovačku županiju, sedam općina dobilo je ukupno milijun i 100 tisuća kuna.

    -Zajedničkom suradnjom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Karlovačke županije i jedinica lokalne samouprave, prema indeksu razvijenosti od prve do četvrte skupine uspjeli smo dobiti da sedam naših općina, to jest vrtića, dobije potporu. Potpora je dobivena po broju djece, kako je tko prijavljivao, najniža potpora je 7.000 kuna, pa do 275.000 kuna. Od ukupnog iznosa od 10,5 milijuna kuna u Karlovačkoj županiji ostvarena je potpora od 1.100.000 kuna, rekla je Hajsan-Dolinar. (b.o.)