Prvi Karlovački

Karlovačka županija dobila turističku karticu

Autor: Miloš Milovanović

30.06.2020

Županija

Interes je izuzetno velik, za sada  ima preko 230 potvrđenih partnera u okviru turističke mobilne aplikacije

Zamjenica župana Martina Furdek Hajdin danas je s ravnateljicom Javne ustanove Baraćeve spilje Tihanom Oštrina, kao jednim od partnera, potpisala sporazum o projektu turističke kartice Karlovačke županije. To je prvi put da Karlovačka županija želi oplemeniti svoju ponudu objedinjavanja svih turističkih usluga na području naše županije. Upravo u Baraćevim spiljama ove godine bit će realizirane velike investicije iz EU fondova, kazala je ravnateljica JU Baraćeve spilje Tihana Oštrina i nastavila.

Prvo bih istaknula izgradnju i opremanje posjetiteljskog centra Speleon u Novoj Kršlji koji je trenutno u provedbi. Ukupna investicija vrijedna je 19 milijuna kuna, a završetak tog projekta očekuje se u 2022. godini. Drugi europski projekt kojega provodimo odnosi se na modernizaciju i uvođenje novih sadržaja na izletištu Baraćeve špilje. Implementacijom projekta iz Mjere 852, to je Europski poljoprivredni fond, mi ćemo ove godine investirati 750 tisuća kuna. Bit će izgrađen novi sanitarni čvor, opremanje staze ledenog doba i to će izravno već ove godine biti novi sadržaj uz Gornju Baraćevu špilju. Osim toga započet ćemo ove godine i izgradnju parkirališta Baraćeve špilje. Također jedan od manjih projekata kojeg Ustanova sama provodi ove godine i uskoro će biti otvorenje je uvođenje tri nove pješačke staze unutar značajnog krajobraza Baraćeve špilje. Sve ovo je izvrstan temelj da da mi svi skupa ispunjavamo svoj zajednički cilj, a to je da radimo na implementaciji novih sadržaja za turiste, a cilj svega skupa jest utjecaj na produljenje boravka turista u našoj županiji i  proširenje kvalitetnog sadržaja, rekla je ravnateljica Oštrina.

Ovo je prvi put da je Karlovačka županija odlučila objediniti turističku ponudu i uraditi jednu mobilnu aplikaciju kojom će objediniti kompletnu ponudu  naše županije, kazao je viši savjetnik za razvoj i EU fondove u Županiji Željko Fanjak i nastavio.

Ono što posebno veseli je vrlo velik odaziv turističkih djelatnika s terena. Interes je izuzetno velik, za sada  imamo preko 230 potvrđenih partnera u okviru turističke mobilne aplikacije. Vjerujem da će ta brojka rasti do kraja godine. Ideja je bila da na jednom mjestu imamo kompletnu turističku ponudu cijele Karlovačke županije i ta ponuda će biti digitalnim putem plasirana našim turistima i oni će registracijom na samoj aplikaciji moći ostvariti značajne uštede i pogodnosti i na taj način još bolje doživjeti našu županiju te vjerujem da će to biti na obostranu korist svih nas.

Karlovačka županija se uključila u ovaj projekt da bi sam turizam učinila još kvalitetnijim i konkurentnijim, posebno u vrijeme korone, rekla je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin nastavila.

Sama kartica je dio implementacije naše Strategije turističkog razvoja Karlovačke županije gdje želimo produžiti boravak u našoj županiji. Jednako tako želimo promijeniti sezonalnost jer je ona vrlo karakteristična za našu županiju, kao što je to i na moru. Ipak su naši turisti vezani za ljetne mjesece, a to je ono što želimo promijeniti tako da njihov dolazak u županiji bude gotovo 365 dana u godini. Kartica, osim što će biti na najfrekventnijim mjestima na području županije, u svim turističkim zajednicama, na svim lokacijama koji su ujedno i partneri na samoj kartici, bit će omogućena njena podjela i na naplatnim kućicama. Dakle, koristit ćemo sve situacije da se i papirnati dio te kartice dijeli, tako da s ovim kodom koji će na njoj biti, omogućit će se svakom posjetitelju da na pogodniji način koristimo usluge koje se pružaju u našoj županiji. Pioniri ovog rada su bile naše tri javne ustanove: Aquatika, Baraćeve spilje i Ivanina kuća bajke koje su se samoinicijativno povezale prije  dvije godine i počeli su se zajednički plasirati na tržište. Međutim sa ovih 230 prvih koji ulaze na samu karticu i aplikaciju, zaista će ta ponuda u županiji biti znatno bogatija, vrednija i nadam se na zadovoljstvo svih onih koji rade u turizmu, a onda naravno da će biti rezultata i na drugim segmentima života i rada, zaključila je zamjenica župana.

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Miloš Milovanović