Prvi Karlovački

Karlovačka rijeka hodočasnika ne presušuje

15.05.2019

Mozaik

Hodočasnici i dalje u velikom broju dolaze u Nacionalno svetište svetog Josipa

Osamdeset šest učenika i šest profesora Osnovne škole Lučko iz Zagreba posjetili su Nacionalno svetište svetog Josipa za vrijeme svoje terenske nastavu u gradu Karlovcu. Ispred Nacionalnog svetišta svetog Josipa dočekao ih monsinjor Antun Sente, blagoslovio ih, te upoznao s likom svetog Josipa. Rektor je učenike upoznao sa svetim Josipom kao zaštitnikom Hrvatske uspoređujući ga sa svetim Patrikom, zaštitnikom Irske kojega su Irci dobro „zbrendirali“. Ono što je za Irce sveti Patrik to je za Hrvate sveti Josip  kojeg je Hrvatski sabor na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine, na poticaj zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, jednoglasnom odlukom proglasio zaštitnikom Hrvatskog kraljevstva.

Dok su se učenici približavali ulaznim vratima svetišta, velik broj njih uočio je natpis na maloj dvorani pokraj ulaza u crkvu: „Idite k Josipu“, što je mnogim hodočasnicima i vjernicima koji dolaze u Svetište poticaj da mole zagovor ovog velikog sveca.

Kasnije tijekom obilaska svetišta rektor je upitao učenike: „koliko grad Karlovac ima rijeka?“, na što su mu ushićeno odgovorili 4, a zatim ih je rektor upoznao i s petom „rijekom“ a to su upravo hodočasnici kojih je iz dana u dan sve više hodočaste svetom Josipu te ga mole za zagovor. Učenicima iz Lučkog mons Sente još je ispričao nekoliko zanimljivih svjedočanstava iz života vjernika kojima je sveti Josip pomogao i čije su molbe bile uslišane kod Gospodina.

Tijekom proteklog vikenda Nacionalno svetište još su posjetili članovi Udruge slijepih Karlovačke županije koji su ugostili članove udruga slijepih Istarske i Primorsko – goranske županije, zatim župljani župe Preobraženja Gospodnjeg iz Petrinje predvođeni svojim župnikom  velečasnim Damirom Cekovićem, policijskim kapelanom PU Sisačko – moslavačke velečasnim Ivom Borićem te trajnim đakonom Vjekoslavom Uvalićem. Nedjeljno večernje misno slavlje na blagdan Dobrog pastira predvodio je vlč. Drago Kozić, duhovnik Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara iz Požege a pjevanje je animirao zbor Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara iz Požeške biskupije, te nakon misnog slavlja karlovačke vjernike obogatio kratkim koncertom.