Nikola Tesla Experience Center otvara vrata u proljeće

Karlovačka priča o Tesli uskoro spremna za posjetitelje

VIŠE IZ RUBRIKE

Atrakcija

Centar ima oko 700 kvadratnih metara, većina prostora namijenjena je prezentaciji za posjetitelje, a i u samo je arhitektonsko rješenje prostora u velikoj mjeri „ugrađen“ Tesla i njegove osebujnosti

Uređenje i opremanje Nikola Tesla Experience Centra u završnoj su fazi, napominje Martina Marušić Britvec, direktorica Poduzetničke zone Korana, koji će voditi i Centar Nikola Tesla.

Kao što je poznato, otvorenje Centra prvotno planirano za kraj 2022. godine moralo je biti odgođeno, a razlog je što nije na vrijeme mogla biti stavljena u funkciju multimedija, na čemu se temelji veliki dio prezentacijskog dijela Centra.

-Problem je bio u čipovima koji su glavni segment multimedije. Sve aplikacije koje su pripremljene nisu mogle biti implementirane u multimediju zbog nedostatka čipova na tržištu. Uspjeli smo to riješiti u kratkom periodu, čipovi su stigli, u Hrvatskoj su i radi se završna faza implementacije aplikacija u multimediju, napomenula je Marušić Britvec.

U Centru je veći dio opreme već na svojim mjestima, a prostorom dominira veliki reljef Nikole Tesle.  U prizemlju je postavljen info-pult, a u chill zoni su već postavljeni stolovi i čeka se još samo postavljanje levitirajućih tableta za posjetitelje. Tako je kroz multimediju zamišljena interakcija između posjetitelja i samog Centra.

-Što se tiče opreme ona je u završnoj fazi postavljanja, još jedan dio multimedije treba biti instaliran na prvom katu, sve ostalo već je u prostoru. U završnoj je fazi i uspostava softverskog dijela multimedije koji omogućava da cijeli prostor funkcionira dakle od osnovnih funkcija kao što su grijanje i rasvjeta pa do reljefa Tesle na zidu. Naime, uz pomoć projektora  će se projicirati animacija na površini reljefa. Zapravo je to igra najsuvremenijom tehnologijom. Nakon implementacije softvera kroz otprilike dva tjedna slijedi nam završno testiranje prostora, da vidimo kako sve funkcionira, dodaje direktorica.

Sami zaposlenici Centra useliti bi trebali prije otvorenja kako bi se upoznali s prostorom. Nakon otvorenja plan je da u Centru radi postojeći broj zaposlenih, odnosno šestero ljudi, a Martina Marušić Britvec ne odbacuje mogućnost da bi se tijekom iduće godine pojavila potreba i za novim zaposlenjima. Centar će, naime, raditi minimalno šest dana u tjednu, a očekuje se veliki interes posjetitelja.

Nikola Tesla Experience Center ima oko 700 kvadratnih metara, većina prostora namijenjena je prezentaciji za posjetitelje, a i u samo je arhitektonsko rješenje prostora u velikoj mjeri „ugrađen“ Tesla i njegove osebujnosti.

Na pitanje o novom datumu otvorenja Martina Marušić Britvec nije mogla biti precizna.

-Obzirom da smo prolongirali rok za otvorenje zbog čipova zaista ne želimo žuriti. Radije ćemo pričekati koji tjedan više kako bismo posao napravili na razini, no vrlo brzo ćemo imati datum otvorenja.

Dio Centra je i pametno parkiralište, koje je zapravo početak priče o Nikoli Tesli koju će prezentirati Centar. Parkiralište je u funkciji.

-Parkiralište je završeno. Ostalo je još nekoliko sitnica, ali i tamo će uskoro biti riješeni i multimedijalni ekrani. Budući da se pokazala velika potreba za parkirališnim mjestima u gradskoj četvrti Rakovac, ono je i otvoreno. Nismo htjeli robovati tome da Centar još nije u funkciji, no želim istaknuti da će sve zajedno biti jedna jako lijepa priča kad se Centar otvori.

Novo parkiralište ima 56 mjesta, punionice za električna vozila i romobile, tu su smješteni i solarni paneli koji će se koristiti za energiju, a postavljene su i Tesline ovojnice.