Prvi Karlovački

Karlovačka Opća bolnica od ponedjeljka reducira hladni program; obavljat će samo hitnosti i onkološke pacijente

Autor: Miloš Milovanović

17.04.2021

Koronavirus

Nadam se da će to što kraće trajati što ovisi o svima nama, ali i o poštivanju svih epidemioloških mjera, poručio Antica

U funkcionalno integrirane tri bolnice za COVID – 19  u Karlovačkoj županiji na današnji dan hospitalizirane su 144 oboljele osobe. U OB Karlovac je 71 pacijent, od čega ih je sedam na respiratoru i četiri na visokim protocima kisika. U OB Ogulin je 38 pacijenata dok ih je u SB Duga Resa 35. Samo od 1. travnja do danas u bolnički  sustav je zaprimljeno 230 COVID pozitivnih pacijenata, izvijestio je na pressici županijskog Stožera CZ  ravnatelj karlovačke bolnice Nikša Antica i nastavio.

Zbog te progresije i svega onoga što smo komunicirali svih proteklih mjeseci, dogodila se na žalost situacija da od ponedjeljka moramo reducirati svoj hladni program i ostat ćemo samo na hitnostima i na onkološkim pacijentima. Naime, ljudski kapaciteti nisu bezgranični i da bi mogli kvalitetno zbrinjavati, prije svega i COVID pacijente, ali i one koji nisu oboljeli od korone, na ovakvom režimu i opterećenosti rada i ovom progresijom koja nam tek slijedi, zapravo smo prisiljeni reducirati hladni pogon. Nadam se da će to što kraće trajati što ovisi o svima nama, ali i o poštivanju svih epidemioloških mjera.

Što se tiče pak funkcionalne integracije između ogulinske i karlovačke bolnice, taj segment funkcionira na dobroj razini. Od početka pandemije kroz sustav liječenja u bolnicama u Karlovačkoj županiji prošlo je preko 1.200  COVID pozitivnih pacijenata. Prosječna dob oboljelih se malo promijenila i u OB Karlovac iznosi 70 godina, a tolika je i prosječna dob onih koji završe na respiratoru.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić je izvijestio da je na području županije do sada distribuirano 20.845 doza cjepiva, najviše Pfizera, zatim AstraZenece i Moderne.

U zadnjem tjednu travnja počet ćemo dobivati veće količine cjepiva, odnosno minimalno pet tisuća doza tjedno. To nam pak govori da bi do kraja lipnja, samo od proizvođača Pfizer trebalo pristići preko 60 tisuća doza cjepiva. Sve cjepivo bit će „spušteno“ prema ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, ali ćemo organizirati i punktove za masovno cijepljenje, izjavio je Zoretić.

Prema planu prioriteta, u trećoj fazi početkom svibnja, Karlovačka županija planira procjepljivanje radnika u gospodarskim subjektima, turističke djelatnike, ugostitelje, prosvjetu i predškolski odgoj te novinare.

Danas se pak u prostoru sportske dvorane Ekonomsko turističke škole obavljalo docjepljivanje, kojim su bile obuhvaćene 462 osobe cijepljene prvom doza Pfizera prije šest tjedana.

Upitan za nuspojove, kazao je da su  Zavodu za javno zdravstvo prijavljene samo kod jedne osobe. Ostale nuspojave se prijavljuju putem liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a oni ih onda prosljeđuju  direktno u HALMED.