Prvi Karlovački

Karlovačka Gimnazija dobila novouređenu informatičku učionicu

23.01.2019

Županija

U uređenje prostora i nabavu opreme uloženo je 230 tisuća kuna

Novouređenu i opremljenu informatičku učionicu u karlovačkoj Gimnaziji obišao je u srijedu župan Damir Jelić sa suradnicima.

U uređenje, odnosno infrastrukturu i nabavu 12 novih računala u ovoj fazi uloženo je ukupno 230 tisuća kuna, od čega je 180 tisuća kuna uložila Karlovačka županija, a Gimnazija 50 tisuća kuna vlastitih sredstava, čime je podignut standard kvalitete informatičke nastave u toj školi.

Suvremena nastava traži neka druga rješenja i mi se trudimo koliko god je to moguće u suradnji i uz pomoć Karlovačke županije riješiti tehničke probleme. Informatička učionica bila je jedan od tih prioriteta koji sam si zadala na početku svog prvog mandata, istaknula je ravnateljica Gimnazije Karlovac Snježana Štranjger. Pojasnila je i kako uređenje zidova, podova i stropova u tom starom objektu koji je zaštićen spomenik traži suradnju s konzervatora i za svaku aktivnost građevinskog tipa moraju se dobiti odgovarajuće dozvole, tako da je uređenje ovakve učionice iznimno skupo i zahtjevno. Najavila je i kako su u postupku nabave još 16 novih računala tako da će sva djeca imati apsolutno nova i najmodernija računala za učeničke potrebe.

Župan Damir Jelić također smatra da je ovo ulaganje bilo nužno i da je sigurno motivirajuće za učenike.

-Logika nalaže da je ovo bila nužnost i to je sada tek onaj neki minimum koji je potreban. Ovdje se mogu vidjeti fantastične stvari, profesor zadaje, oni otvaraju web stranicu, imaju zadaću koju mogu doma riješiti, vrate nazad, znači jedna interaktivnost se stvara koja nije vezana strogo na onih 45 minuta školskog sata, naglasio je između ostalog Jelić.

Rekao je kako ga ovo veseli jer je i on pred dosta godina bio u ovoj učionici i završio matematički smjer, istaknuvši kako je ovo sada „svemirski brod“ u odnosu na ono kako je bilo u njegovo vrijeme.

Profesor informatike, Vladimir Valić također je naglasio kako je ovo u odnosu na staru učionicu veliki pomak jer svaki učenik ima svoje radno mjesto, nema više dijeljenja radnog mjesta i učenici mogu bez pauze raditi ono što je trenutačno aktualno na satu.

-Većina računala su nova, a doći će i još novih, dok će se ova stara rasporediti po učionicama i kabinetima gdje bude potrebno. Učenici pozitivno reagiraju i mislim da će učionica biti dobro iskorištena, smatra Valić. (sl)

Foto: I. Čepurkovski