Prvi Karlovački

Karlovačka bolnica uskoro će imati vlastitu sunčanu elektranu

Autor: Marta Marinović

19.05.2022

Županija

Opća bolnica Karlovac uskoro će imati sunčanu elektranu. Bolnica planira izgraditi sunčanu elektranu na krovu bolnice kako bi mogla proizvoditi električnu energiju za vlastite potrebe, a višak električne energije prodavati u ODS mrežu. Na ovaj način, bolnica će imati jeftiniju električnu energiju i ostvarivati financijsku uštedu od 150 tisuća kuna na godišnjoj razini.

Ugovor o isporuci električne energije iz integrirane sunčane elektrane između Opće bolnice Karlovac i izvođača radova, tvrtke Solaris Pons d.o.o. Ugovor je potpisan na 10 godina. Nastavak je to Sporazuma o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekta izgradnje integriranih sunčanih elektrana, u vrijednosti 125 tisuća kuna sa REGEA-om, iz rujna 2021. godine.

Županica Martina Furdek Hajdin pohvalila je inicijativu Opće bolnice Karlovac i podsjetila na brojne ranije realizirane projekte Karlovačke županije koji se odnose na korištenje obnovljivih izvora energije u školskom sustavu. Karlovačka županija, naglasila je, usmjerena je na izgradnju fotonaponskih elektrana i na ruralnim, manje naseljenim područjima.