Prvi Karlovački

Karlovačka bolnica izvedenim zahvatima predvodnik suvremenih metoda u ortobiologiji

Autor: Ivica Pilaković

12.08.2022

Karlovac

Ortobiologija je relativno nova grana ortopedske kirurgije, ”stara” tek samo 15 godina i jedno vrlo inovativno područje regenerativne medicine gdje se koriste vlastite stanice u liječenju i ublažavanju tegoba osteoartritisa i artroze zglobova, kao i u poboljšanju zarastanja kod povreda mišića, tetiva i ligamenata. Upravo je dr. Damir Ćaćić iz Opće bolnice Karlovac, inače na specijalizaciji iz ortopedije i traumatologije, uz podršku pročelnika službe za kirurgiju dr. Dražena Tufekovića proveo ovih dana prve takve postupke ubrizgavanja pacijentovih matičnih stanica iz koštane srži u bolno koljeno, što se smatra značajnim iskorakom karlovačke ortopedije.

Do uvođenja ove metode iz potrebe liječenja naših pacijenata koji su dolazili u naše ambulante s velikim bolovima i do sada što smo im mi mogli ponuditi je liječenje blokadama ili operacija. I to je jedan veliki jaz između ta dva zahvata gdje jednostavno nekim pacijentima nismo imali kako pomoći. I jednostavno su se nove moderne ortobiološke metode same po sebi nametnule da bi ih trebalo uvesti u našu bolnicu. S ravnateljem Anticom smo razgovarali, on je osigurao financijska sredstva, kupili smo modernu opremu, educirali se i počeli raditi, ispričao nam je dr. Ćaćić

U karlovačkoj bolnici se zglobovi liječe također i još jednom metodom, korištenjem trombocita iz venske krvi pacijenta za koju liječnici i pacijenti kažu da daje odlične rezultate. Metoda PRP (Platelet Rich Plasma) primjenjuje se pod lokalnom anestezijom i već za dva tjedna dolazi do smanjenja upale, a pacijent je i do godine dana bez boli, dok već za 3 dana nakon operacije može se vratiti svakodnevnim uobičajenim aktivnostima.

Kod liječenja matičnim stanicama – one se uzimaju i odvajaju iz koštane srži, a daju se pacijenatimaa koji su ili premladili ili ne mogu biti kandidati za ugradnju umjetnog koljena. Zahvat je u potpunosti bezbolan, provodi se u lokalnoj anesteziji. Oporavak nakon zahvata je također vrlo kratak, povratak svakodnevnom životu se očekuje također nakon samo tri dana.

Kroz našu dnevnu bolnicu prošlo otprilike 100 pacijenata kroz terapiju trombocitima i plazmom, a prošli tjedan smo napravili i dva zahvata apliciranja matičnih stanica u bolesna koljena. Očekujemo najesen povećanje broja pacijenata za aplikaciju matičnim stanicama. Otprilike tri pacijenta mjesečno bi se operirali tom metodom, kazao je dr. Ćaćić

Inovativnim iskoracima poput ovih metoda, skromni, a iznimno talentirani i stručni djelatnici karlovačke bolnice osiguravaju suvremene pristupe liječenje svojih pacijenata. Čestitamo im na ovom velikom uspjehu! Evo što je o tome kako su se odjednom, iako opravdano pronašli u žiži javnosti i velikom interesu medija, rekao za kraj dr. Ćaćić:

Najveću obvezu i odgovornost imamo prema pacijentima, a što se tiče medija mi smo uvijek voljni izvijestiti medije i upoznati ih s dobrim i novim stvarima koje radimo na Švarči, pogotovo kad su u pitanju  nove i moderne metode koje se rijetko rade i u Hrvatskoj općenito. Što se tiče primjene plazme bogate trombocitima mi smo četvrta bolnica u Republici Hrvatskoj koja je to uvela, od općih bolnica osim nas taj zahvat još se radi u Sisku, a što se tiče aplikacije matičnih stanica mi smo druga bolnica u Hrvatskoj, a prva opća bolnica. Tako da smo jako zadovoljni i drago nam je da smo prepoznati i da je javnost zainteresirana, a i vi mediji.