Počela izrada Akcijskog plana za zeleni grad Karlovac

Karlovac se u Hrvatskoj i šire pozicionira kao predvodnik zelenih politika

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zeleno, digitalno, pametno

  Akcijski plan trebao bi biti dovršen do sredine iduće godine, a izradu financira Europska banka za obnovu i razvoj s 275 tisuća eura

  Karlovac se pridružuje mreži od 60 gradova uključenih u Program za zelene gradove, koji provodi Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).  U kinu Edison danas je službeno predstavljena izrada Akcijskog plana za zeleni grad Karlovac (Green City Action Plan – GCAP). Ovaj događaj je početni korak u procesu razvoja GCAP-a, a ima za cilj upoznati sudionike s  metodologijom i procesom izrade plana, kao i pokrenuti raspravu o različitim komponentama održivog  urbanog razvoja, nadovezujući se pritom na snažnu urbanu baštinu karlovačke regije i njezinih stanovnika.

  -Oduševljeni smo da smo u Karlovcu u povodu početka izrade Akcijskog plana za zeleni grad Karlovac. Time Karlovac postaje član zajednice Zelenih gradova Europske banke za obnovu i razvitak. To je zajednica kojom Europska banka proširuje svoje djelovanje i Europska banka će vas poduprijeti u pripremi plana. Ovaj plan će predstavljati zelene i otporne investicije čime će Karlovac biti održljiviji grad u budućnosti. U ovom programu je 60 gradova čime se proširuje područje EBRD-a, koje se proteže od Mongolije na istoku do Agadira na zapadu i južno do Skopja u Sjevernoj Makedoniji, a u Hrvatskoj su dva zelena grada; Karlovac i Split. Sve to povezano je s povijesnom Pariškim sporazum iz 2015. godine gdje je globalna zajednica odlučila da mora poduzeti akcije u vezi klimatskih promjena, a to su upravo zeleni gradovi, rekla je novinarima voditeljica Programa ta zelene gradove Lin O'Grady.

  Istaknula je i koje prednosti to donosi gradovima koji su uključeni u ovu mrežu.

  -Prvo to je ta mreža i postajete dio zajednice, a ono što sam naučila kroz sedam godina radeći na ovom programu i jedna sam od pionirki u tome, to je da se gradovi žele povezivati, žele dijeliti informacije i okupljati se. To je jedna stvar. Druga stvar je da EBRD banka. Nismo samo komercijalna banka već više od toga i možemo vas podupirati kroz zajmove, možemo vas podupirati u pristupu fondovima,  kao i pružiti podršku u pripremi projekata. Infrastrukturni projekti se ne pojavljuju sami od sebe, moraju se pripremiti i primijeniti i to podupire EBRD, dodala je O'Grady.

  Što to značajno i korisno uključivanje u Program zelenih gradova, ali i izrada Akcijskog plana za zeleni grad Karlovca donosi gradu i građanima pojasnio je gradonačelnik Damir Mandić.

  -Ponosni smo što nas je Europska banka za obnovu i razvoj prepoznala, ne samo kao grad koji želi, nego i provodi određene aktivnosti po pitanju zelenih politika i to ćemo i raditi narednih mjeseci počevši od danas. Imat ćemo Akcijski plan zelenog grada koji ustvari na jednom mjestu definira što su to projekti koji su naslonjeni na održivo, jer kad govorimo o zelenom onda prije svega govorimo o održivom. S druge strane sve ove aktivnosti koje smo mi do sad odradili na razini grada Karlovca proteklih godina dobit će onaj svoj okvir i čak mogu reći da će doći trenutak gdje ćemo biti primjer dobre prakse. Naravno da ćemo kroz ovaj Akcijski plan, kroz sve što budemo radili staviti naglasak prije svega na geotermu. Geotermalni izvori kao potencijal o kojem dugo pričamo u Karlovcu su došli do jedne razine gdje skoro da imamo sve papire, ali treba nam novac. Jedan od primjera dobre prakse je vezan uz javnu rasvjetu gdje ćemo imati preko devet tisuća lampi kojima ćemo upravljati na daljinu i kontrolirati potrošnju. Ono što nas čeka, a s pozicije uprave prije svega i gradskih tvrtki je  daljinsko očitanje i vodomjera i kalorimetara. Sve u svemu, mi već imamo određene projekte koji su se pokazali dobri. Gledamo naprijed i mislim da ovaj Akcijski plan će biti jedna podloga koja će odrediti sve buduće projekte u gradu Karlovcu. Mislim da se Karlovac i s ovim dokumentom na koncu pozicionira puno šire van Republike Hrvatske.

  Mandić pojasnio i kako je došlo do suradnje Grada Karlovca s Europskom bankom za obnovu i razvoj.

  -Ono što nas je na neki način pozicioniralo i učinilo zanimljivim Europskoj banci za obnovu i razvoj nije samo obnova vrelovoda, jer preko obnove vrelovoda smo došli do određenih sredstava koje je Banka uložila u ovaj Akcijski plan, a radi se o prostorno-planskoj dokumentaciji koju smo proteklih godina donosili. Radi se o dokumentima koji na neki način uvjetuju ili određuju sve što se smije, može i kako treba graditi u gradu Karlovcu. Naravno tu uvijek iskače Luščić kao jedan zaista dobar primjer. Vjerujem da ćemo kroz dva do tri jedna imati javnu nabavu za vrtić u Luščiću koji mora više od 50 posto biti samoodrživ i koristit će sve obnovljive izvore energije koji su bitni da bi mogao funkcionirati.  I zato je ovaj korak koji smo sad napravili i kojeg činimo zajedno s Europskom bankom za obnovu i razvoj je za budućnost Karlovca, i bližu i dalju, ključan.

  Zelene politike i projekti, nastavio je Mandić, iziskuju velika sredstva, a upravo u tom dijelu računaju na i dobro će doći, kako ju je nazvao, tehnička pomoć Europske banke za obnovu i razvoj.

  -Sredstva za izradu Akcijskog plana su osigurana u sklopu financiranja obnove vrelovoda, gdje smo mi dio kreditnih sredstava, odnosno našeg udjela u obnovi dobili preko Europske banke za obnovu i razvoj, gdje je onda Banka, prepoznajući kvalitetu projekta odvojila 275 tisuća eura za cijeli postupak izrade Akcijskog plana. Tu je naš odjel za građevinske dozvole odradio lavovski dio posla zajedno s odjelom za europske fondove, vezano uz Europsku banku za obnovu i razvoj, tako da je to u konačnici onaj dio gdje smo dobili određena vanjska sredstva, nismo ulagali svoja, a dobit ćemo dokument koji Karlovac definitivno pozicionira u Hrvatskoj kao predvodnika zelenih politika, ali i puno šire, kazao je gradonačelnik.

  U  nadolazećim mjesecima, Grad i konzultanti će surađivati s različitim dionicima, uključujući niz  subjekata iz gradskih i regionalnih vlasti, komunalnih poduzeća, civilnog društva, industrije, privatnog i akademskog sektora.

  Akcijski bi plan trebao biti završen do polovice iduće godine. Svaki plan, strateški dokument koji se bude donosio morat će imat utemeljenje u Akcijskom planu za zeleni grad Karlovac. To se ne odnosi samo na gradsku upravu nego i na gradske tvrtke i ustanove, odnosno na cijeli javni sustav koji je u nadležnosti Grada Karlovca.