Prvi Karlovački

Karlovac dobio prodavaonicu „Sa grunta do stola“

Autor: Miloš Milovanović

13.07.2021

Karlovac

Nalazi se u Ulici Andrije Hebranga 9, a u vlasništvu je braniteljske socijalno radne zadruge Sfera

Prva prodavaonica s domaćim proizvodima braniteljskih zadruga, lokalnih OPG-ova  i drugih proizvođača na području kontinentalne Hrvatske „Sa grunta do stola“ večeras je otvorila svoja vrata u Karlovcu. Nalazi se u Ulici Andrije Hebranga 9. Za ovaj inovativni poduzetnički poduhvat zaslužna je karlovačka braniteljska socijalno radna zadruga Sfera, u čijem je i vlasništvu prodavaonica, koju vodi 23- godišnja upraviteljica Lucija Žarković.

Braniteljska socijalno radna zadruga Sfera posluje već dvije godine. Do sada smo se većinom bavili poljoprivredom, ne samom preradom proizvoda nego samim gotovim proizvodima što se tiče povrća. Budući da imamo relativno malo svojih  proizvoda da bi sami imali svoju prodavaonicu, odlučili smo se za suradnju sa ostalim OPG-ovima i zadrugama koji proizvode svoje domaće proizvode s područja cijele Hrvatske. Nadamo se da će ovo za nas biti jedna prilika da se proširimo kao zadruga, ali  i kao ovakav tip prodavaonice i na ostale dijelove Hrvatske. Očekujemo pomoć kako Grada, tako i Županije i Ministarstva, rekla je Žarković.

Radno vrijeme prodavaonice bit će za sada od 9 do 17 sati, budući da trenutno imaju samo jednu zaposlenicu.

U asortimanu se može naći primjerice domaća šljiva s područja Darde, razna bučina ulja s područja Slavonije, domaće cvijeće s područja Imotskog, a mogu se pronaći i različiti čajevi, začini s područja Splitsko dalmatinske županije i kontinentalne Hrvatske, pobrojala je samo neke artikle.

Otvorenju je prisustvovao i Željko Tomas voditelj Referalnog centra Ministarstva hrvatskih branitelja koji je čestitao  Ratku Žarkoviću najprije na osnivanju zadruge te poručio da će Ministarstvo uvijek pomoći kada zatreba.

Nas je sedam suosnivača i djeca hrvatskih branitelja. Dvojica, trojica se bave poljoprivredom, a ostali stolarijom i slično. Obrađujemo 6,5 hektara zemlje, a zahvaljujući Ministarstvu branitelja uspjeli smo osigurati strojeve i sada proširenje na trgovinu. Za dvije godine Zadrugu vidim sa 10 hektra zemljišta i još par zaposlenih, kazao je Ratko Žarković.

I zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar čestitala je svima koji su osnovali braniteljsku socijalno radnu zadrugu Sfera.

Veselim se što će kvadrat po kvadrat zemljišta biti više obrađen i bit u ovoj trgovini, a žitelje Karlovačke županije pozivam da ovdje kupuju domaće, zdrave, ekološko proizvode i potiču druge branitelje na proizvodnju, poručila je.

-Grad Karlovac ovaj projekt nije prepoznao niti podržao i to zbog određenih ograničenja, ali ćemo pokušati pronaći okvir kako dati podršku i projektima braniteljskih zadruga. Ovo je za gradsku upravu definitivno izazov da mi unutar svojih programa i potpora pronađemo način kako barem podržati, da ne kažem i poduprijeti ovakve inicijative. Ovdje imamo dvije sastavnice braniteljsku i poljoprivrednu i svima nam je jasno da braniteljska populacija na ovaj ili onaj način pronalazi svoje mjesto u društvu. Kroz naredne mjesece pronaći ćemo nekakav okvir kako vam Grad stvarno može biti podrška, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

On je pustio u zrak i balon u kojem je bio poklon bon u vrijednosti 350 kuna. Tko ga pronađe moći će  u toj vrijednosti u prodavaonici „Sa grunta do stola“ kupiti proizvode.

U prigodnom programu nastupila je pjevačka grupa KUD-a Mostanje.