Free Dance

Karlovac Dance Festival

VIŠE IZ RUBRIKE

Rezidencije, inkluzivni suvremeni ples i ekologija plesa

Festival započinje rezidencijom portugalskih umjetnika iz organizacije A Bela Associação iz Almade te umjetnice iz Makedonije kroz program NAM Nomad Dance Academy, koji traje do 21. listopada

Karlovac Dance Festival, međunarodni festival suvremenog plesa i izvedbenih umjetnosti, po trinaesti se put održava u Karlovcu i to u dva ciklusa.

Ljetna edicija uspješno se održala od 30. lipnja do 10. srpnja, dok će jesenska trajati od 16. do 21. listopada te od 9. do 11. studenoga.

Jesensko izdanje KDF-a uključuje poetska promišljanja stoljetnih stabala, tematska i kreativna promišljanja zaštite okoliša i transformacije ciklusa prirode u zanimljivim inkluzivnim plesnim  i rezidencijalnim aktivnostima. Izvedbeni  festivalski programi  propituju naša okruženja, poziciju stranca i postojanja, tematizira se rad i aktualna današnjica okoline te priroda ljudske egzistencije u svijetu - sve to u izvrsnim plesnim predstavama.

Karlovački plesni festival predstavit će umjetnike iz Portugala i Makedonije, kao i nove radove domaćih plesnih umjetnika te će kroz rezidencije, plesne radionice i koreografske labove postati mjesto kreacije zanimljivih sadržaja suvremenog plesa, edukacije i suradnje. Izvedbe će se održati u Gradskom kazalištu Zorin dom i Kinu Edison, a radionički i popratni program u Ateljeu suvremenog plesa u Karlovcu.

Posebna vrijednost festivala jesu edukacije i suradnje, koje se u ovoj jesenskoj ediciji ostvaruju kroz programe NAM rezidencije u suradnji sa Nomad Dance Academy i NDA Croatie te aktivnosti  i program kroz projekt Mreža izvedbenih umjetnosti 2023.

Festival započinje rezidencijom portugalskih umjetnika iz organizacije  A Bela Associação iz Almade te umjetnice iz Makedonije kroz program NAM  Nomad Dance Academy  koji traje do 21. listopada.

Festival pak službeno otvara predstava VULNERA autorice Mie Zalukar u produkciji Umjetničke organizacija Malo sutra i Udruge Domino u petak, 20.  listopada, u 20 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom.  Predstavu izvodi Jovana Zelenović koja ujedno potpisuje i koreografiju zajedno sa autoricom.

U suradnji sa Nomad Dance Academy festival će ugostiti makedonsku umjetnicu Teodoru Ezhovsku kroz projekt (NON)ALIGNED MOVEMENTS . Teodora će u Karlovcu  razvijati svoj novi koreografski rad La Lola/ Ona koja zna koji će prezentirati  21. listopada 18 sati  u Kinu Edison. Umjetnička rezidencija programa (Non)Aligned Movements održava se u suradnji i partnerstvu sa Nomad Dance Academy uz potporu Kreativne Europe.

Uz program koreografskog plesnog laboratorija edukativni program uključuje inkluzivnu radionicu suvremenog plesa pod nazivom NEVIDLJIVA ŠUMA: BUĐENJE  (istoimenog projekta) koju će voditi plesačice i koreografkinje Mariana Tengner Barros i Diana Niepce sa svojim glazbenim suradnicima Jonny Kadaver i Mee_K. Radionica je zamišljena kao otvoreni kreativni laboratorij te će rezultirati izvedbom umjetnika i sudionika radioničkog programa 21. listopada  u 19 sati u Kinu Edison. Program se održava uz potporu Veleposlanstva Portugala u Hrvatskoj, Instituta Camões te Ureda za kulturu i umjetnost Republike Portugal.

Pored spomenutih predstava, jesenska edicija Karlovac Dance Festivala uključuje i popratni program: okrugli stol poz nazivom Što vam je potrebno da budete umjetnici? koji će se održati u petak, 10. studenoga 2023. u 12 sati u Kinu Edison. Program se odvija u suradnji organizacija Free Dance, Domino i Pozitivna sila u okviru projekta Mreža izvedbenih umjetnosti 2023. koji podržava Zaklada Kultura nova. Istoga dana, plesni umjetnici Bruno Isaković  i Mia Zalukar na KDF festivalu će prezentirati predstavu HEROES, u 20 sati u kazalištu Zorin dom.

Jesenska edicija zatvara se predstavom MOJA BABUSJA NE POZNAJE IZRAZ BIOPOWER│  Nastasje Štefanić Kralj i Matije Kralja Štefanića koja će biti izvedena 11. studenoga u 19 sati u Kinu Edison.

Karlovac Dance Festival održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH i Grada Karlovca. Ulaznice za predstave u kazalištu podižu se na izvedbenim lokacijama (blagajni GK Zorin Dom ili Kino Edison).

Detaljnije informacije o festivalu pronađite na https://freedance.hr/kdf-hr/  i Program kdf013 jesenska edicija