Prvi Karlovački

Kardinal Josip Bozanić blagoslovio novo svetohranište Nacionalnog svetišta svetog Josipa

Autor: Marta Marinović

24.06.2021

Vijesti

Hrvatski zlatomisnici, njih 16, okupili su se kod svetoga Josipa kako bi svečano obilježili svojih 50 godina vjernosti i službe Bogu. Hodočašće zlatomisnika, kao i svetu misu, predvodio je kardinal Josip Bozanić, 23. lipnja, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa.

Svetom Josipu je Bog povjerio ono najvrjednije što je imao, Isusa i Marija. Isusa da se brine o njemu, da ga odgaja, da mu bude otac pred zakonom i ljudima, iako ustvari nije Njegov otac, ali da se za njega očinski brine. Također, da se brine sa svim srcem za Mariju, kao za ženu, iako nije bila njegova žena u punom smislu jer je bila od Boga osjenjenja, izabrana i od Boga određena. I mi svećenici imamo slično poslanje. Svaki se svećenik brine da Isus bude nazočan u narodu i to po svetoj euharistiji i da čuva Isusovu prisutnost, da se Isusu klanja, da upravo Njega približava narodu, da Isusa štuje kako bi ga mogli i drugi po primjeru svećenika štovati. Moramo očuvati i štovati Mariju, koja je slika Crkve, i tu Crkvu ljubimo i čuvamo. Mi svećenici smo čuvari, jer čuvamo najvrjednije na svijetu Isusa, Mariju i Crkvu. U toj Božjoj službi svećenik je svećenik od kraja svog života,  kazao je između ostalog tom prigodom kardinal Bozanić, te okupljenim zlatomisnicima poručio:

-Zahvaljujem danas vama za službu koju ste vršili i za službu koju vršite i onu koju ćete do kraja svojega života vršiti u Crkvi. S vama sam da zajedno molimo Boga. Ovdje smo okupljeni u molitvi jedni za druge, ali i za subraću koja su pokojna, da i oni iz Božje blizine budu naša pomoć.

Kardinal Bozanić u svojoj se propovijedi osvrnuo i na prečasnog Marijana Radanovića, primjer dobrog svećenika.

-Ovdje se spominjemo svećenika, koji je poput svetog Josipa, u ona teška vremena živio za Crkvu i sanjao, ali i izgradio crkvu zgradu, i zahvaljujući njemu danas ovdje imamo Nacionalno svetište svetog Josipa.

Nakon svete mise, kardinal Josip Bozanić blagoslovio je novoizgrađeno svetohranište, kojemu je ovo u Godini svetog Josipa treći posjet Josipovu svetištu, što je u svojoj zahvali primijetio rektor Svetišta, mons. Antun Sente te istaknuo:

-Prilikom prvog posjeta o svetkovini Josipa zaručnika BD Marije blagoslovili ste zavjetni kalež i ciborij. Za vrijeme drugog posjeta, vidjeli ste Svetište ukrašeno vitrajima, a sada, prigodom Vašeg trećeg dolaska u Godini svetog Josipa blagoslivljate novo svetohranište. Nadamo se i Vašem četvrtom dolasku u Svetište i želimo da tada blagoslovite mozaik koji bi se uskoro trebao početi postavljati u prezbiteriju Svetišta. Sve je to samo vanjski znak duhovne snage koje ovo Svetište pokazuje. Svetohranište, zavjetni kalež i ciborij dar je pobožnih vjernika, koji su u protekloj godini dana radosno darivali svoje zlatne predmete, ne bi li tako zahvalili dragom Bogu i svetom Josipu na primljenim milostima, te mu preporučili svoje i živote svojih bližnjih.

Kao znak zahvale mons. Sente kardinalu darovao sliku svetog Josipa, rad akademskog slikara Josipa Botterija Dinija, koji je ujedno i autora vitraja i mozaika u Svetištu.