Prvi Karlovački

Kapaciteti za smještaj covid pozitivnih bolesnika proširuju se i na ogulinsku bolnicu

Autor: Miloš Milovanović

22.10.2020

Koronavirus

Premda je pripremljena izdvojena izolacijska jedinica za smještaj asimptomatskih covid pozitivnih bolesnika iz sustava socijalne skrbi, ponajprije će se svi potrebiti biti zbrinuti u bolnicama

Prema odluci Ministarstva zdravstva na  jučerašnjoj sjednici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije u proširenom sastavu s   ravnateljima zdravstvenih ustanova, dogovoreno je da se kapaciteti za smještaj covid pozitivnih bolesnika proširuju i na ogulinsku bolnicu.

Karlovačka i ogulinska bolnica su i funkcionalno povezane što znači da mogu međusobno raspolagati s liječničkim i ostalim medicinskim i zdravstvenim resursima, ali i s dijagnostiko terapeutskim aparatima i uređajima. Za tu svrhu karlovačka bolnica ima kapacitete do 90 kreveta za covid pozitivne gdje će biti smješteni teže oboljeli i s težim simptomima iz cijelog sustava, odnosno cijele županije pa i šire. Lakše bolesni i asimptomatski covid pozitivni štićenici iz sustava socijale, tj. domova za starije i nemoćne osobe bit će smješteni u ogulinskoj bolnici koja će danas početi s pripremom kapaciteta. Već sutra bi  za njih u ogulinskoj bolnici moglo biti na raspolaganju 50-tak kreveta, doznajemo od  načelnice Stožera i zamjenice župana Vesne Hajsan Dolinar.

Pojasnila je i situaciju kada bi moglo doći do smještaja  asimptomatskih covid pozitivnih bolesnika iz sustava socijalne skrbi u izolacijske jedinice u Jaškovu i bivšu vojnu ambulantu.

Iako je Karlovačka županija odnosno Stožer CZ KŽ prvi u Hrvatskoj pripremio izdvojenu izolacijsku jedinicu za smještaj asimptomatskih covid pozitivnih bolesnika iz sustava socijalne skrbi, ponajprije će se svi potrebiti pacijenti biti zbrinuti u bolnicama; kako u karlovačkoj, tako i u ogulinskoj. Ukoliko broj potreba bude veći od 90 za Karlovac teže bolesnih ili lakše bolesnih više od 50 u Ogulinu, popunjavat će se izdvojena lokacijska jedinica u Jaškovu. Njen ukupni kapacitet je 50 ležajeva. Ujedno je u završnoj fazi priprema druge izolacijske jedinice u vojnoj ambulanti kod Doma umirovljenika u Karlovcu koja će također moći zaprimiti oko 50 korisnika iz domova za starije i nemoćne osobe, rekla je Hajsan Dolinar.

Foto: ogportal.com