Prvi Karlovački

“Kao što sam rekao na početku priprema, mi ćemo napadati prvo mjesto”

Autor: Branko Obradović

12.09.2021

Sport

Razgovor: Matija Furač, predsjednik Nogometnog kluba "Karlovac 1919"

Nogometni klub “Karlovac 1919” u ovoj godini postiže odlične rezultate. Karlovčani su u proljetnom dijelu prvenstva prošlog prvenstva bili među najboljim momčadima i na kraju su osvojili odlično šesto mjesto. Tijekom ljeta ambicije su porasle, a i momčad se kvalitetno pojačala. Igrači trenera Sretena Ćuka već su u pripremnim utakmicama pokazali da su jaki, a momčad je posebno osokolila pobjeda u Unešiću u pretkolu Hrvatskog nogometnog kupa protiv “Zagore” s 2:1. U prvom kolu Hrvatskog nogometnog kupa Karlovčani dočekuju momčad “Slaven Belupa” iz Koprivnice. U veljači ove godine funkciju predsjednika kluba od Josipa Ribara preuzeo je Matija Furač. Pred nekoliko tjedana, na početku priprema, Furač je istaknuo da se ide u napad na prvo mjesto. Razgovarali smo s predsjednikom Furačem, nakon odigranog prvog kola prvenstva i uraganske pobjede nad “Vrbovcem” sa 6:0.

Start u prvenstvo bio je odličan, kakve su ustvari ambicije u ovoj sezoni?

-Kao što sam rekao početkom priprema, mi smo izrazili ambicije i velika očekivanja od nove sezone. Još smo više smo sada ohrabreni prolaskom u prvo kolo Hrvatskog nogometnog kupa pobjedom u Unešiću protiv “Zagore”, a znamo da su tamo padali i brojni prvoligaši. Kao što sam rekao na početku priprema, mi ćemo napadati prvo mjesto. Znači, nama je prvenstveni cilj napad na Drugu hrvatsku nogometnu ligu, ako ne, bit ćemo zadovoljni i s Jedinstvenom trećom hrvatskom nogometnom ligom, koja će startati od iduće godine.

Klub sve kvalitetnije radi, momčad je sve jača, jesmo li možda na tragu prvoligaških dana od prije desetak godina?

-Smatram da su stvoreni temelji za to, smatram da je prošla Uprava na čelu s Josipom Ribarom financijski stabilizirala klub, tako da imamo dobre temelje za napredak. Ono što je također bitno, na nama je da kontinuirano održavamo financijsku stabilnost poslovanja, to je iznimno bitno i smatram da smo na dobrom tragu, Ono što bi također htio naglasiti je da smo u ovom prijelaznom roku odradili fantastičan posao, jer smo zadržali sve bitne igrače, a vidjeli smo u proljetnom dijelu koliko je ta ekipa u biti moćna i koliko je ostvarila bodova.  

Kakva je situacija sa sponzorima?

-Ja se mogu ovom prilikom zahvaliti našim sponzorima, to su PPK Karlovac, Turić Security, Hidris Inženjering, G.R.B. Karlovac, Aircash, tvtka Errea te Sportstil . Mogu reći da smo još u fazi pregovora s nekim dodatnim sponzorima i nadam se da će se realizirati dodatna sponzorstva. Htio bih naglasiti da mi pokušavamo maksimizirati marketinške učinke za sve naše sponzore, tako da zbilja dobro surađujemo s njima.

Igrači su pokazali u prvoj prvenstvenoj utakmici da su željni igre, željni pobjeda i golova. Koji je vaš komentar?

-To se vidjelo još na početku priprema, koliko su igrači željni da prođu pripreme i dočekaju prvu utakmicu, koja je naravno bila iznimno važna. Mi smo znali koliko smo jaki, ali to je prva utakmica i nikada se ne zna kako možemo u njoj proći. Drago mi je što smo odmah otvorili brzim pogotkom tu utakmicu, tako da je dalje voda išla na naš mlin. Zbilja smo deklasirali protivnika.

Odlična je stvar što se u klub vraćaju nogometaši koji su kao vrlo mladi otišli iz kluba. Hoće li se takav trend nastaviti?

-To je apsolutno bitno. Mogu reći da smo posvetili posebnu pozornost našoj školi nogometa. Tu smo se pojačali stručno još početkom prošle godine. Smatram da na tom tragu, mi moramo stvarati minimalno dva do tri igrača, koji mogu konkurirati za seniorsku momčad. Ono što je također bitno, mi smo vratili već dosta karlovačkih dečki, s nekima smo još u fazi pregovora, pa ih možda vratimo još.

Velika je stvar što se u klub vratio Zvonko Pamić, koji se u klubu pokušava vratiti u staru formu. Čini se da njegov povratak puno znači za momčad. Što vi mislite?

-Njegov povratak apsolutno puno znači, to je veliki igrač, to se vidi u svakom njegovom potezu. Na kraju i prošle polu sezone riješio je jednu utakmicu golom iz slobodnog udarca. Zbilja, njegovi korneri su isto navođeni, da, fantastičan igrač, nadam se da će ući u onu formu u kojoj je nekada bio.

Da li bi vas kao predsjednika zadovoljila Druga hrvatska liga?

-Ajmo reći da smo si postavili neke dugoročne ciljeve, mislim ja sam si postavio dugoročne ciljeve u razdoblju od 2021. do 2025. godine. Jedan od ciljeva je da klub postane član Druge hrvatske nogometne lige. Tako da, apsolutno bi me to zadovoljilo.

Aktivni ste u politici, bili ste predsjednik karlovačkog Gradskog vijeća. Je li odgovornost ista u politici i nogometu?   

-Apsolutno da, zaista je velika odgovornost biti predsjednik ovog kluba, mogu reći da je to posao koji zahtjeva svakodnevni rad. Da, tu su i navijači , koji prate što se događa, pohvalio bih Gademze što su nas pratili u prvoj utakmici s “Vrbovcem”. Zbilja nije isto, s njima i bez njih, tako da puno nam znači njihova podrška. Nadam se da će u još većem broju pohoditi sljedeće utakmice.  

Koliko vam znači što je na čelu stručnog stožera iskusni stručnjak Sreten Ćuk?

-To puno znači. Sreten Ćuk je prvoligaški trener, prekaljeni stručnjak, tako da na čelu s njim i igrači dolaze do napretka, što je iznimno važno za nas. Također, pomoćni trener naš Antonio Magdić puno uči od njega i to nam je važno. Ne samo on, nego i svi treneri u školi nogometa mogu puno naučiti od njega.  

Što očekujete od Hrvatskog nogometnog kupa?

-Ušli smo među 32 kluba, a u prvom kolu Hrvatskog nogometnog kupa izvukli smo prvoligaša “Slaven Belupa”. Utakmica nas čeka 22. rujna na domaćem terenu. Ne mogu postaviti neka prevelika očekivanja pred trenera i igrače, ipak je to prvoligaški klub. Tako da idemo se boriti, pa ćemo vidjeti što Bog da i i sreća junačka. U kupu se nikad ne zna, jedna je utakmica, ja se potajno nadam da imamo nekakve šanse.

Koji vam je klub najopasniji protivnik u prvenstvu za vrh tablice?

-Postavili smo si cilj da budemo u prve tri ekipe, zbog reorganizacije natjecanja, napadat ćemo prvo mjesto, a cilj nam je ta Jedinstvena hrvatska treća nogometna liga, koja će zbilja biti jaka. Teško je na početku prvenstva procijeniti tko će nam biti najveći konkurent, mislim da smo jedan od glavnih kandidata za vrh tablice. Neka drugi razmišljaju o nama.

I u zimskom prijelaznom roku i sada u ljetnom dovedena su prava pojačanja. Kakvo je vaše mišljenje?

-Apsolutno se slažem. Mogu reći da smo u ovom prijelaznom roku doveli ključne pozicije, koje su nam falile. To su vratar Paus-Kunšt, stoper Oršolić, vezni igrač Dadić, napadač Kristaj te smo iz “Gorice” doveli tri igrača na posudbu, to su bek Đopar, vezni igrač Zavalić i napadač Cahani. Nadamo se da će oni biti konkurenti za prvu momčad i nadam se da će se zbilja pokazati kao prava pojačanja. Nadam se da će s “Goricom” biti ostvarena dugoročnija suradnja.

Što se tiče stadiona, imate odlične uvjete, travnjak je obnovljen. Kakva je situacija s održavanjem?

-Da, travnjak se čuva, uglavnom seniori igraju domaće utakmice na njemu, naravno atletičari ga koriste za natjecanja i mitinge. Ono što bi htio istaknuti, da je Nogometni klub “Karlovac 1919” nositelj kvalitete i masovnosti u Karlovačkoj županiji, tako da smatram da zaslužuje najbolje moguće uvjete. Kako rastu ambicije kluba tako uvjeti moraju biti sve bolji i bolji. Mogu reći da smo mi u svakodnevnom kontaktu s tvrtkom Mladost, koja održava terene i nadam se da će se nastaviti suradnja na obostrani interes, da će tereni biti sve kvalitetniji. Naravno, tu je i Ženski nogometni klub “4 rijeke” s kojim također imamo odličnu suradnju i smatramo da je treba dići na višu razinu.

Planirate li postaviti umjetnu travu na još koji teren?

-Ja mogu reći da smo mi u klubu razmišljali o zamjeni postojeće umjetne trave, a da planiramo staviti umjetnu travu i na teren gdje sada Ženski nogometni klub “4 rijeke” obavlja svoje treninge i igra utakmice. Tako da bi u nekoj suradnji s Gradom Karlovcem, tvrtkom “Mladost” i Hrvatskim nogometnim savezom mogli to i ostvariti.

Karlovački stadion ima jedan od najboljih travnjaka u Hrvatskoj, pa predstavnici svih klubova koji dođu igrati u Karlovac hvale teren. Koliko vam to znači?

-Da, apsolutno je tako. Ja se tu zahvaljujem Gradu Karlovcu i gradonačelniku Mandiću te Hrvatskom nogometnom savezu što su omogućili postavljanje novog travnjaka na glavni stadion, pa on sada ima jedan reprezentativni izgled. Sada to treba samo održavati i mislim da je odrađen jedan fantastičan posao.   

Jeste li zadovoljni kako je posložen klub?

-Mogu reći da sam zadovoljan s obzirom da smo jedan trećeligaš, zbilja mislim da imamo fantastične potencijale za nešto više. Ono što bih htio istaknuti je da mi u Upravi zbilja vodimo brigu da kontinuirano održavamo financijsku stabilnost poslovanja. Isto tako da transparentno poslujemo unutar zadanih financijskih okvira. Klub apsolutno nikome nije dužan i još jednom naglašavam da zbilja održavamo financijsku stabilnost poslovanja onako kako treba, da na zdravim temeljima možemo planirati nešto više. Također nam je cilj pripremati igrače iz škole nogometa za prvu momčad. Ono na čemu pokušavamo raditi je da ostvarimo prepoznatljivost kluba u Hrvatskoj. Zato smo posebnu pozornost posvetili školi nogometa, kao i radu s prvom momčadi.

Kakva je budućnost kluba?

-Ono što sam istaknuo, cilj nam je postati članom Druge hrvatske nogometne lige, a naravno s nekim dodatnim sredstvima ulagača, jednog dana možda i nešto više. Htio bih naglasiti da Nogometni klub “Karlovac 1919” zahvaljujući cijelom tom kompleksu na kojem djeluje, kao i svojoj bogatoj povijesti, zbilja je interesantan potencijalnim investitorima te mi radimo na tome da prezentiramo sve naše snage i prednosti, radeći isključivo u interesu kluba. Tako da smatram da klub ima pred sobom uspješan put.

Jeste li našli sebe u ovoj funkciji?

-Zbilja sam se posvetio tome i mislim da će se neki rezultati vidjeti. Znamo što nogomet znači u svijetu sporta, tako da meni je zbilja čast biti na čelu Nogometnog kluba “Karlovac 1919”. Bila mi je čast kada sam predložen i jednoglasno podržan za predsjednika. Nadam se da ćemo ostvariti sve naše ambicije i da ću opravdati očekivanja.

Karlovački klub bio je dan od najgledanijih dok je bio u Prvoj hrvatskoj ligi, očekujete li povećanje broja gledatelja, naravno u skladu s epidemiološkim mjerama?

-Mislim da kako budemo iz utakmice u utakmicu ostvarivali sve bolje rezultate, da će se to osjetiti i na tribinama, da će biti sve više gledatelja. Hrvatski nogometni savez propisao je uvjete pod kojima gledatelji mogu na tribine. Znači, osoba mora biti ili cijepljena ili mora odraditi brzi antigenski test ili imati dokaz da je preboljela koronu. Nadam se da će te mjere popustiti, jer je to sport na otvorenom i da će svi moći na tribine. Smatram da ćemo tada imati još veći broj gledatelja.