Udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije uključila se danas u kampanju

Kampanja "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Predstavnici Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije danas su na na početku Radićeve ulice, kod spomenika žabi, u 11 sati i 55 minuta čitanjem nekoliko svjedočanstava žena prikupljenih u RODA-ma podržali ovogodišnju kampanju "Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama" kojom se želi podsjetiti na akciju #prekinimošutnju. Ove godine slogan kampanje je "from campaign to everyday life" - "od kampanje do načina života".

  Kao što vam je poznato, cijele se godine ženske udruge, među kojima je i SOIH – Mreža žena s invaliditetom, trude različitim akcijama upozoriti na nasilje nad ženama. Ovom Kampanjom, između ostalog, želi se podsjetiti i Vladu koja je udruzi RODA obećala Rezoluciju o ženskom zdravlju, podsjetiti ih na obećanje.

  Zašto podržavamo Kampanju?

  Akciju čitanja svjedočanstava u javnom prostoru organizirali smo jer želimo još jednom skrenuti pažnju na nasilje koje žene trpe u zdravstvenim ustanovama. Želimo da se iskustva žena čuju u javnosti jer su žene predugo bile ušutkivane i predugo su trpjele u tišini.

  Želimo poručiti ženama da nisu same, da ih čujemo, da prepoznajemo njihovu bol, da smo uz njih. Želimo im poručiti da je važno da nastave govoriti, da njihovo povjerenje i hrabrost koje su pokazale iznoseći svoja iskustva neće biti ignorirano.

  Želimo poručiti da je ignoriranje nasilja nad ženama podržavanje struktura koje takvo nasilje provode, podržavanje nasilnika.

  Želimo poručiti da je sprječavanje nasilja nad ženama odgovornost svih nas, i da svi možemo doprinijeti i kroz podršku javnim akcijama i simboličnim gestama i drugim aktivnostima.

  Žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu uslugu unutar sustava javnog zdravstva – zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice – koju kao zdravstvene osiguranice te porezne obveznice i plaćaju.

  Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koje su pretrpjele u zdravstvenim ustanovama. Odgovornost je sada na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da djeluju odmah. Tražimo političku odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnoga zdravstva.

  Žene su iznošenjem svojih bolnih i teških iskustava dale priliku da učinimo nešto za rješavanje jednog od najstrašnijih problema ovog društva, nasilja nad ženama, nemojmo je propustiti.

   

  Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije

  Gordana Jurčević