Prvi Karlovački

Kampanja “Manje oružja, manje tragedija” na karlovačkoj tržnici

Autor: Anamarija Radočaj

23.04.2021

Crna kronika

Ministarstvo unutarnjih poslova provodi moderniziranu kampanju Manje oružja, manje tragedija, koja je sufinancirana sredstvima Europske unije kroz Fond za unutarnju sigurnost u sklopu projekta Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma.

-Ovom moderniziranom kampanjom želimo potaknuti širu javnost na dragovoljnu predaju oružja, kao i utjecati na podizanje ukupne svijesti građana o opasnostima od nestručnog rukovanja oružjem i minsko eksplozivnom sredstvima. Kampanja se provodi od 2007. godine i provodila se s UN-om, od 2014. se počela provoditi s lokalnom zajednicom i partnerima kao što je danas s nama Karlovački počasni vod ZNG 91. Cilj je uključiti što više lokalnih stanovnika koji predstavljaju sigurnost vezanu za predaju ilegalnog oružja, objasnila je policijska službenica PU karlovačke za nadzor, planiranje i prevenciju Anita Gračan.

Akcija Manje oružja, manje tragedija građanima omogućava dragovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.

-Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. Sukladno Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, dragovoljna predaja ilegalnog oružja je bez sankcija te se ovom kampanjom želi apelirati na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija.

Gračan je navela kako su od 1.siječnja do 31.ožujka 2021. građani dragovoljno predali iz kategorije A pet komada automatskog oružja te 171 komad rasprskavajućeg, iz B kategorije dugo i kratko oružje 15 komada, streljiva 9626 komada i eksploziva 18,7 kilograma.